Jak ugotować kapuśniak z квашенной kapusty

Kiszona kapusta normalizuje trawienie i poziom cukru we krwi, ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Z kiszonej kapusty można gotować różne potrawy: ją dusić z mięsem i grzybami, wykorzystują jako farsz do pieczenia kaczki i prosiaka, ugotować kapuśniak.

Jak ugotować kapuśniak z квашенной kapusty

Trzeba

    • 500 g mięsa i kości;
    • 500 g kiszonej kapusty;
    • 1 główka cebuli;
    • 1 marchew;
    • 1 łyżka mąki;
    • olej roślinny;
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
    • liść laurowy;
    • pieprz czarny groszek;
    • sól;
    • zioła (koperek lub natka pietruszki);
    • śmietana.

Instrukcja

1
Obmojte mięso pod bieżącą zimną wodą, umieścić w garnku, wcześniej odcinanie kość w kilku miejscach, zalać trzema litrami zimnej wody. Przykryć szczelnie pokrywką, postawić na silny ogień i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i wyjąć łyżką cedzakową pianę. Można również usunąć wyskakujące na powierzchni tłuszcz i użyć potem do smażenia cebuli.
2
Przez godzinę-półtorej po rozpoczęciu gotowania doprawić solą bulion. Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć je z garnka i odłożyć do innego naczynia, rosół przecedzić.
3
Kiszoną kapustę przepłukać zimną wodą i dobrze wyciśnij. Umieść przyprawa do zup w rondelku, dodać pół szklanki bulionu i trochę oleju roślinnego. Przykryć pokrywą i gotować kapustę, okresowo mieszając.
4
Oczyścić i drobno pokroić cebulę i marchew. Wlać na patelnię olej roślinny lub umieścić nakręcony podczas gotowania bulionu tłuszcz i podsmażyć na nim warzywa wraz z koncentratu pomidorowego w ciągu pięciu minut.
5
Przez godzinę po rozpoczęciu duszenia kapusty, dodać do niej resztę bulionu (pozostawiając pół szklanki do мучной tankowania), umieścić smażone z pomidorami warzywa i dalej gotować kapuśniak jeszcze trzydzieści minut.
6
W tym czasie przygotować mąkę na stacji benzynowej. Do tego wsypać do miski mąkę i mieszając, smażyć na małym ogniu na złoty kolor. Smażonych mąkę przesiać, włożyć do niewielkiego garnka i rozpuścić w ciepłym bulionem. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować, stale mieszając, na cichej ogniu przez pięć minut, dziesięć. Potem przecedzić przez sito lub durszlak.
7
Doprawić solą zupa, umieścić pieprz groszkiem, liść laurowy i wlać mąkę na stacji benzynowej. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze dziesięć minut do miękkości.
8
Umyć, drenaż i drobno pokroić warzywa. Dodaj ją do zupy, dać im jakieś piętnaście minut do zaparzenia. Następnie chochla do miski, osobno podać śmietanę.
9
kiszonej kapusty można w inny sposób. Umyć mięso, umieścić w garnku wraz z kiszonej kapusty, zalać trzema litrami zimnej wody i umieścić gotować na średnim ogniu.
10
Smażyć na oliwie cebulę i marchew wraz z koncentratu pomidorowego w ciągu pięciu do siedmiu minut. Oddzielnie podsmażyć na złoty kolor mąkę.
11
Przez półtorej godziny z początku gotowania włożyć do zupy, smażone z pomidorami warzywa, dodać pieprz, liść laurowy i smażone mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i проварите kapuśniak jeszcze trzydzieści minut do miękkości.
Należy zwrócić uwagę
Kapuśniak z kiszonej kapusty można przygotować grzybów rosole.

Porada
Gotowość do mięsa określana jest za pomocą wtyczki: jeśli ona swobodnie przebija mięso, to jest ono gotowe.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.