Parafina jest powszechnie stosowane w życiu codziennym, medycynie i kosmetologii. Takie właściwości parafiny, jak niska temperatura topnienia i wysoką pojemność cieplną, pozwalają spędzać z nim różne rodzaje leczenia, ogrzewanie, a także dbać o skórę. Zwykła parafina, zazwyczaj znajduje się w fazie stałej, dlatego przed użyciem substancja wymaga stopić.
Trzeba
- – parafina;
- – woda;
- – dwa metalowe pojemniki;
- – kuchenka (gazowa) płyta.
Instrukcja
1
Przygotować dwie metalowe pojemniki o odpowiedniej wielkości. Mogą to być metalowe garnki lub miski różnej objętości. Wymiary pojemników wybierz tak, aby jedna z nich swobodnie wchodziła w drugą. Krawędzi mniejszej pojemności lub uchwyty małej patelni powinny leżeć na okręgu pojemności większej mapie, dna nie powinny się stykać.
2
Napełnić większą pojemność o około jedną trzecią wody. Z góry założyć garnek o mniejszej pojemności. Uzupełnić poziom wody w taki sposób, aby dno górnej pojemności było trochę zanurzone w wodzie. Teraz można na czas wyjąć górną naczynia.
3
Umieść pojemnik z wodą na gorącą elektryczną lub gazową i przykryć pokrywką. Ustaw maksymalną moc palnika, aby doprowadzić wodę do wrzenia.
4
Na arkuszu papieru lub na starej gazecie размельчите kawałki parafiny – więc są szybsze расплавятся. Umieść je w mniejszą pojemność, aby substancja trwała nie dłużej niż jej połowa.
5
Zdejmij pokrywę z кастрбли, w którym gotuje się woda. Umieść zbiornik z parafiną. Dostosuj moc palnika lub płyty, aby nieco zmniejszyć intensywność wrzenia wody. Parafina zamknij pokrywą.
6
Poczekaj aż parafina rozpuści się i odwrócił się do płynnej masy. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze porcję parafiny, doprowadzając jego ilość do wymaganego poziomu. Po ostatecznej topnienia substancji należy wyłączyć kuchenkę i wyjąć z niej obie pojemności.
7
Użyj gotowane parafina zgodnie z przeznaczeniem. Przy obchodzeniu się z roztopioną parafiną należy uważać, aby nie dostać poparzenia.
Kategoria:
Więcej