Jak suszyć okonia

Okoń rzeczny w obfitości znajduje się w rzekach i jeziorach w europejskiej części Rosji. Ryba ta jest szczególnie smaczne w postaci suszonej, małe wymiary okonia umożliwiają łatwe do wyschnięcia go w warunkach domowych.

Jak suszyć okonia

Trzeba

    • 10 kg świeżego okonia;
    • 1,5 kg sól;
    • fajne
    • dobrze wentylowanego pomieszczenia;
    • gaza.

Instrukcja

1
Weź okonia o wadze do 500 gramów – ryby tej wielkości będzie łatwiej równomiernie prosolit w warunkach domowych. Umyć ryby w zimnej wodzie, okazy szczupaka – выпотрошите, usuń z nich skrzela.
2
Wsypać dużą sól warstwą do trzech milimetrów na dno szerokiej emaliowane naczynia , na wierzchu ułożyć rybę – głowa do ogona, dość ściśle do siebie. Wsypać rybę solą, a następnie każda kolejna warstwa jest również wsypywać solą. W soli można umieścić liść laurowy, inne przyprawy do smaku.
3
Zamknij pojemnik pokrywką mniejszych umieścić ładunek od góry, umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu i pozostawić na trzy-cztery dni. Wyjąć okonie z soli i opłukać pod zimną, bieżącą wodą, usuwając sól, przyprawy i śluz (jeśli chcesz usunąć pewną ilość soli z ryb i zrobić jej малосоленой, wypłukać w ciągu 15-20 minut).
4
Drenaż ryby, pozostawiając na kratce, aby szkło woda, a następnie wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami i вывешивайте do wyschnięcia. Do tego przełóż liny lub spinacze do papieru przez oko lub dolną wargę (można wywinąć haki z kawałków drutu) i powiesić na linę (ryba powinna zwisać swobodnie, tusze nie stykają się ze sobą).
5
Podwiesić okonia w zacienionym, dobrze wentylowanym miejscu – w dworze pod zadaszeniem, na balkonie, na drzewie, jeśli suszenie odbywa się w warunkach polowych. Na zewnątrz musi być na tyle sucha i ciepła pogoda. Starannie zamknij ryby dwoma-trzema warstwami gazy wolne od kurzu i muchy. W takich warunkach okoń będzie gotowy do spożycia po pięć-osiem dni.
6
Rozmieść ryby do wyschnięcia nad kuchenką gazową, zadbaj o to, aby znajdowała się na tyle daleko od palników (nie mniej niż 80 centymetrów). W takich warunkach mały okoń просаливается za dwa-trzy dni. Przechowywać suszone ryby w lodówce, zawinięte w papier pergaminowy lub polietylen.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.