Jak засаливать хамсу

Słona hamsa – prosta przekąska ubogich rybaków. Jednak to w żaden sposób nie umniejsza jej smaku i przydatnych cech, bo i słynny bouillabaisse (zupa rybna) przyszedł do restauracji bynajmniej nie z królewskiego stołu. U słonej хамсы ma pierwszeństwo przed słynnym марсельским zupą – zrobić ją wiele razy łatwiej.

Jak засаливать хамсу

Trzeba

    • 500 g świeżych хамсы;
    • 100 g sól;
    • przyprawy.

Instrukcja

1
Weź świeże хамсу, dokładnie przepłukać, wsypać na dno emaliowanych cienką warstwę soli. Włożyć rybę, wymieszać, aby sól są rozmieszczone równomiernie, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i umieścić na noc w lodówce.
2
Umyć słonej ryby w zimnej bieżącej wodzie. Weź sterylnym słoiku, wsypać na dno warstwą soli o grubości w jeden-dwa centymetry, delikatnie ułożyć na nim ryb, mocno dociskając je do siebie, ale tak, że nie pokazuje się jedna na drugą. Wsypać je kolejną warstwą soli, około dwa razy cieńsze od pierwszego, a następnie położyć kolejną warstwę ryby.
3
Dalej na przemian sól i ryby, gdy bank nie wypełnia około cztery piąte. Można umieścić przyprawy, np. pieprz czarny, liść laurowy, kminek, liść porzeczki, goździki. Na wierzchu powinna być warstwa soli o grubości jeden-dwa centymetry.
4
Weź kawałek bawełny tkaniny lub złożone cztery razy gazę, połóż na solenie, a na górze umieścić ładunek: szklaną butelkę z wodą, kamień lub inny ciężki przedmiot. Umieść słoik w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni.
5
Obserwować proces solenia, usuwać nadmiar płynu, jeśli będzie trzeba. Kontroluj zapach – w nim nie powinno być nut zgnilizny. Marynowane ryby tydzień, ale już za dwa-trzy dni można ją ma. Jeśli nie chcesz korzystać z <url> wszystkie ryby, to wystarczy zdjąć wierzchnią warstwę soli, zabierz warstwa хамсы i wsypać świeże sól na to miejsce.
6
Należy pamiętać, że górna warstwa soli musi cały czas pozostać suche. Zanim jeść rybę opłukać pod bieżącą wodą i moczyć godzinę lub dwie w przegotowanej zimnej wodzie. Spróbuj słonej хамсу z olejem słonecznikowym i cebulą, posiekaną pierścieniami, na dodatek złożyć gotowane ziemniaki. Lub rozprowadzić chleb masłem, ułożyć na хамсу.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.