Upiec chleb w piecu rosyjskiej nie jest rzeczą łatwą, jednak jeśli zrobisz to dobrze, to twoje prace zostaną nagrodzone. Domowe ciasta są bardzo smaczne i dobrze przechowywane. Do pieczenia chleba może być pszenna lub mąka żytnia. Ciasto z mąki pszennej ugotować łatwiej i szybciej.
Trzeba
-
- Na 1 kg mąki pszennej:
- 20 g drożdży (tłoczonych);
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 2,5 szklanki mąki;
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego.
Instrukcja
1
Протопите mikrofalowa wieczorem w przeddzień, aby rozgrzać ją jak należy. Jeśli tego nie zrobisz, chleb może nie пропечься. Rano wyrobić ciasto. Do tego lekko podgrzać wodę i wlać ją do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto. Dodaj do ciepłej wody drożdże i cukier. Wszystko dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z pomocą sita. Всыпьте szklankę mąki w misce z wodą i drożdżami, jeszcze raz wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 min..
2
Dodaj do miski z ciastem sól, olej słonecznikowy, mąkę, wyrobić ciasto, tak aby było ono отставало od ręki. Lekko posypać ciasto mąką, przykryć miskę czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na jedną-dwie godziny. W procesie fermentacji поднявшееся ciasto обминайте rękami. Powinno ono wzrosnąć w ilości około 2 razy.
3
Zatopisz to piec około godzinę przed końcem fermentacji ciasta. Lepiej użyć brzozowe drewno. Posypać mąką deska do krojenia, сформуйте chleb w postaci karavaev lub bułek – jak ci się bardziej podoba. Ułożyć je na blasze do pieczenia, dobrze naoliwione. Jeśli ciasto rozpływa się, umieścić w rondlu lub patelni, które należy posmarować olejem i posypać mąką. Niech powstanie ciasto.
4
Nasmarować produktu roztrzepanym jajkiem lub posypać wodą, odstawić na 5-10 minut. Nie zapomnij, aby mieć oko za piecem. Zamknij przepustnicę w kominie, gdy drewno w piecu palić przez tak, aby po jej zamknięciu w domu nie było угара. Można to poznać po braku niebieskawy płomień na węglu. Podziel duże bunt pogrzebaczem, rozprowadzić równomiernie węgiel na dnie pieca.
5
Umieść blachę lub formę z ciastem w przygotowanej mikrofalowa. Czas pieczenia wyrobów w zależności od temperatury w piecu. Sprawdzaj chleb od czasu do czasu, ale nie zbyt często otwierać przepustnicę, inaczej ciasto „siądzie”. Gotowość wyrobów określ, проткнув ich cienkim patykiem. Jeśli testu nie ma, chleb jest gotowy. Wyjąć blachę z pieca, umieścić караваи na drewniane deski do krojenia, lekko zwilżyć je wodą, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Kategoria:
Przepisy kulinarne