Jak przygotować tort orzechowy

Orzechowy tort „Mirage” jest wspaniałym dodatkiem na świątecznym stole. Na jego przygotowanie potrzeba dużo czasu i cierpliwości, a oto wynik nikogo nie pozostawi obojętnym. Dzięki przemienności ciasta i kremów, wchodzących w jego skład, okazuje się on bardzo smaczne i syte.

Jak przygotować tort orzechowy

Trzeba

    • Do przygotowania ciasta:
    • masło – 300 g;
    • mąki – 200 g;
    • cukier – 100 g;
    • żółtka – 3 szt.;
    • śmietana – 2 h. l;
    • kakao – 1 łyżka. l.
    • Do gotowania orzechowego ciasta:
    • orzechy włoskie – 500 g;
    • białka – 8 szt.;
    • cukier – 200 g.
    • Do gotowania budyniu:
    • kakao – 1 łyżka. l;
    • masło – 200 g;
    • jajko – 1 szt.;
    • mleko – 300 g;
    • skrobia – 1 łyżeczka;
    • mąka – 1 łyżeczka;
    • cukier – 200 g;
    • wanilina – 20 g.
    • Do gotowania czekoladowo – masła krem:
    • czekolada – 100 g;
    • masło – 400 g;
    • żółtka – 5 szt.;
    • cukier – 100 g;
    • wanilina – 20 g.

Instrukcja

1
Przygotuj zwykłe kruche ciasto. Do tego masło zetrzeć na drobnej tarce lub dobrze rozgnieść widelcem i dodać do niego mąkę i kakao. W tę masę wlać wymieszane ze śmietaną białka. Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na 2 równe części i umieścić w lodówce na pół godziny. Po każdej części forma ciastko i выпеките w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
2
Ugotować budyń. Do tego mąkę, skrobię, kakao i połowę części mleka, dokładnie wymieszać. Drugą część mleka zagotować i wlać do niego przygotowaną mieszankę. Stale mieszając, doprowadzić masę do wrzenia, zdjąć z ognia, lekko ostudzić i dodać masło, растертое z jajkiem, cukrem i wanilią.
3
Pierwszy placek obficie nasmarować kremem.
4
Przygotować ciasto orzechowe. Do tego. Posiekać obrane orzechy i dodaj do nich bita w pianę białka i cukier kryształ. Wszystko dokładnie wymieszać i выпеките z otrzymanego ciasta 2 коржа.
5
Do gotowania czekoladowo-kremowy krem utrzyj żółtka z cukrem, aż edukacji bujną piany. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem i potem dodać puree żółtka z cukrem. Gotować mieszaninę na małym ogniu, stale mieszając. Kiedy to staną się bardzo gęstą konsystencję, zdjąć z ognia. Ostudzić i dodać do kremu masło i wanilię.
6
Posmarować pierwszy placek orzechowy czekoladowym kremem, na wierzchu połóż placek piaskowy, smarowane kremem. Następnie znowu orzechowy placek, smarowane kremem czekoladowym i placek piaskowy, smarowane kremem. Otrzymane ciasto posmarować ze wszystkich stron pozostałym kremem czekoladowym i posypać posiekanymi orzechami ze wszystkich stron, z wyjątkiem szczytu, więc ciasto będzie wyglądać o wiele piękniej i lepiej.
7
Umieścić ciasto na 2-3 godziny do lodówki, po czym podawać do stołu.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.