Jak przygotować przezroczysty rosół

Przezroczysty rosół ma przyjemny smak i atrakcyjny wygląd. Ponadto, produkt ten jest bardzo przydatny. Jest łatwo przyswajalne przez organizm, zawiera w diecie dzieci, począwszy od najmłodszych lat, pomaga dorosłym zregenerować siły podczas choroby. Przygotowanie klarownego bulionu składa się z kilku etapów.

Jak przygotować przezroczysty rosół

Trzeba

    • tuszy kurczaka;
    • woda;
    • cebulę;
    • korzeń pietruszki;
    • seler;
    • marchew;
    • sól.

Instrukcja

1
Dobrze oczyszczone i umyte kurczaka разделайте na kawałki. Opuść je do głębokiego garnka i zalać zimną wodą
2
Umieścić garnek na kuchence i gotować na małym ogniu około pół godziny. Po tym jak woda zacznie się gotować na jej powierzchni będzie tworzyć się piana, którą należy usunąć łyżką cedzakową.
3
Gdy usunięto z bulionu wszystko, co niepotrzebne, zostaw go gotować na małym ogniu przez dwie godziny. Najważniejsze – nie dać płynu gotować. Za około godzinę przed końcem gotowania w garnku można pominąć korzeń pietruszki, seler, cebulę z łuski. Te przyprawy dodadzą twojej potrawie niepowtarzalny aromat i przyjemny złocisty odcień.
4
Daj gotowego бульону trochę odstać. Następnie należy usunąć z powierzchni ekranu ochronnego tłuszczu i przecedzić płyn przez chusteczkę lub sito.
5
W przypadku, gdy przygotowany bulion był mętny, należy wprowadzić do niego оттяжку. Mielone mięso z kurczaka, dodaj do niego kości i skrzydła ptaka. Zalać je zimną wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce. Następnie dodać do mięsa kilku bitą pianę z białek i soli. Oddzielnie podsmażyć marchew, cebulę i seler. Gotowy bulion (jego temperatura powinna być nie więcej niż 60 stopni) wprowadź оттяжку i smażone warzywa. Postawić garnek na silny ogień. Po tym jak płyn się zagotuje, zdjąć pianę i zmniejsz ogień. Gotować bulion jeszcze półtorej godziny. Po zakończeniu gotowania należy przecedzić go.
6
Jeśli chcesz dodać kasze, warzywa, makaron, następnie gotować je osobno i wlewać przygotowanym gorącym bulionem. Tylko tak można zachować jego przejrzystość. Gotowy rosół ma przyjemny żółtym kolorze i delikatnym zapachu. Na stole to danie serwowane jest w specjalnym pojemniku – бульоннице. Doskonałym dodatkiem do tej zupy są krakersy, tosty i bułeczki.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.