Jak przygotować borsuka

Z mięsa borsuka można przygotować wiele smacznych potraw. Ponadto, borsucze mięso jest uważana za jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia. Jednak mięso borsuka na początek trzeba sprawdzić na трихинеллез. Jeśli z mięsem wszystko jest w porządku, to z niego można śmiało gotować. Przy odpowiednim przygotowaniu mięso borsuka trudno odróżnić od wołowiny.

Jak przygotować borsuka

Trzeba

    • nóż;
    • garnek;
    • patelnia;
    • kocioł;
    • paca;
    • łyżka;
    • mięso młodego borsuka;
    • olej słonecznikowy;
    • cebulę;
    • marchew;
    • ziemniaki;
    • brukselka;
    • sól;
    • pasternak;
    • koper;
    • oliwa z oliwek/olej z nasion dyni;
    • korzeń pietruszki;
    • seler;
    • cykoria;
    • kapusta pekińska;
    • cebulę w piórka;
    • masło;
    • brukiew;
    • ananas;
    • cukier;
    • miód;
    • woda.

Instrukcja

1
Do przygotowania każdego dania trzeba najpierw załatwić mięso — zniszczyć tuszy. Podczas patroszenia tuszki borsuka należy dokładnie usunąć cały tłuszcz, bo ma nieprzyjemny zapach. Pamiętaj, że mięso starego zwierzęcia jest zbyt twarde, aby nie zepsuć danie, użyj mięso młodego i zdrowego borsuka.
2
Jeśli chcesz zafundować rodzinę тушеным borsuka mięsem, to zacznij gotowanie z jego cięcia na kawałki. Po tym, jak przed napaścią mięso, trzeba je smażyć na złoty kolor na oleju słonecznikowym i dodać posiekaną cebulę, marchew i ziemniaki, pokrojone w plasterki 1,5-2 cm grubości. Możesz umieścić trochę kapusty brukselskiej, wtedy twoje danie będzie znacznie łagodniej. Sól i wszystko dokładnie wymieszać. Dusić mięso z warzywami trzeba w ciągu 10-15 min. Na stole pocztowe, dodając trochę startego pasternaka i kilka gałązek kopru włoskiego.
3
Jeszcze łatwiej przygotować zupę z borsuka. Dla niego potrzebne produkty: borsucze mięso, dyniowy lub oliwa z oliwek, masło, sól jodowana, ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, mała ilość cykorii, kapusta pekińska, cebula w piórka. Wszystkie składniki należy pokroić mięso podsmażyć na oleju roślinnym z cykorią, cebulą, doprawić solą. Pozostałe pokrojone warzywa wrzuć do wrzącej wody i dodać mięso z cykorią. Roztopić masło i wlać go w bulionie. Gotować zupę trzeba 15-17 minut.
4
Na świątecznym stole można gotować gulasz z borsuka mięsem. Aby to zrobić, należy wcześniej moczyć przez około 10 godzin w zimnej wodzie. Po moczenia mięso pokroić na małe kawałki i należy gotować w kotle. Tylko po to produkt, można smażyć. Mięsa pieczone borsuka z dodatkiem różnych warzyw: marchew, ziemniaki, seler, brukiew. Aby zrobić danie jeszcze bardziej uroczysty, a smak znakomity, warzywa wymień miąższu ananasa. Ale należy pamiętać, że w przypadku wymiany warzyw ananasem, ogórek danie nie trzeba. Lepiej po prostu posypać cukrem lub polać z góry płynnym miodem. Należy zwrócić uwagę na to, że miód najlepiej użyć gryczana, tak jak on nada potrawie pikantny, kwaśny smak i cudowny zapach.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.