Jak przygotować żeberka w аэрогриле

Żeberka wieprzowe – to jest danie, które nadaje się do świątecznego stołu i do codziennego stołu. Jest tak pyszne, że nie pozostawi obojętnym. I specjalnych umiejętności do przygotowania żeberek nie trzeba.

Jak przygotować żeberka w аэрогриле

Trzeba

    • wieprzowina реберная plast – 1,5 kg;
    • sos-grill;
    • sos sojowy – 2 łyżki. l.;
    • ocet balsamiczny – 2 łyżki. l.;
    • sok z cytryny – 1/2 szt.;
    • brązowy cukier – 1 łyżka. l.;
    • olej roślinny – 2 łyżki. l.;
    • sos tabasco – 1/3 łyżeczki;
    • sól do smaku.

Instrukcja

1
Zakupione żeberka dokładnie umyć i podzielić na 1 lub 2 ребрышка na porcję. Вымочите żebra w zimnej wodzie, wyjąć, drenaż papierowym ręcznikiem.
2
Przygotować sos-grill z sosu sojowego, octu balsamicznego, soku z cytryny, brązowy cukier, olej roślinny i sosu tabasco. Dodać sól do smaku.
3
Ułożyć żeberka w płaski kształt i polać sosem. Pozostawić na 1-2 godziny w marynacie. Okresowo należy odwracać.
4
Przełożyć żeberka na górną kratkę аэрогриля. Dla intensywnego smażenia i rozgrzaniu mięsa pierwsze 30 minut i piec w temperaturze 200°C, następnie 15 minut w 175°C i 15 minut w 150°C. Podlewamy kawałki mięsa w sosie, przez co 5 minut, tak żeberka równomiernie пропекутся i będą miękkie.
Należy zwrócić uwagę
Aby uzyskać pyszne wieprzowych żeberek należy przestrzegać pewnych zasad. Starannie przygotuj żeberka, należy zdjąć z nich реберную folię. Nie spiesz się w przygotowaniu tego dania – daj dobry zaparzenia w marynacie, nie wystawiać na аэрогриле wysoką temperaturę. Piec powoli, stopniowo obniżyć temperaturę, a mięso będzie miękkie i delikatne. Od sosu sojowego i octu balsamicznego mięso nabierze smaku i zapach grilla, pachnie ogniskiem. Brązowy cukier i sos tabasco dają słodko-kwaśny smak. Ale nie zapominaj, że to danie jest bardzo dużo jak. Jeśli dbasz o swoją figurę, nie rozgrzewaj go często.

Porada
Aby żeberka okazały się naprawdę pyszne i сытными, trzeba je wybrać. Nie bierz „żebra do zupy” – jest na nich zbyt mało mięsa. Lepiej kup chude żeberka z jak najmniejszą ilością tłuszczu na nią. Ważne i przyprawy, które można wybrać według własnych upodobań. Musztarda lub miód z cynamonem, sokiem z cytryny lub ocet winny, brązowy cukier lub miód – wybierz, co ci się najbardziej spodoba. Gotowe żeberka najlepiej podawać z zieloną sałatą i warzywami.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *