Mięso, pieczone w glinianym garnku, okazuje się łagodnym, topniejącym w ustach. Jest to związane z tym, że ceramiczne naczynia zapewnia równomierne nagrzewanie produktów, a także długie utrzymanie temperatury.
Trzeba
-
- Do mięsa
- pieczony z grzybami i ziemniakami w doniczkach:
- — 800 g mięsa (wieprzowiny lub wołowiny);
- — 1 kg ziemniaków;
- — 600-800 g grzybów;
- — 2-3 репчатых cebuli;
- — 3 marchewki;
- — 6-8 ząbków czosnku;
- — 200 g sera;
- — 6 h. l. masła;
- — olej roślinny
- majonez;
- — sól
- pieprz
- zioła do smaku.
- Do mięsa
- pieczony w garnku z warzywami i owocami:
- — 800 g mięsa;
- — 600 g ziemniaków;
- — 100 g suszonych śliwek;
- — 250 g pomidorów ananasa;
- — 6 ząbków czosnku;
- — 1 strąk ostrej zielonej papryki;
- — olej roślinny;
- — sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki i koperek do smaku.
Instrukcja
1
Mięso pieczone z grzybami i ziemniakami w горшочкеВымойте mięso, osuszyć na papierowym ręczniku. Pokrój miąższ z dużymi klockami. Ziemniaki obrać i pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Grzyby oczyścić, drenaż i pokroić w plasterki. Czosnek przepuścić przez чеснокодавилку. Warzywa umyć, otrząsnąć się wody i drobno posiekaj. Ser zetrzeć na drobnej tarce.
2
Rozgrzej olej na patelni i podsmażyć kawałki mięsa, z dwóch stron do edukacji na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni lekko podsmażyć grzyby, następnie ziemniaki do miękkości. Cebulę i marchew спассеруйте.
3
Rozprowadzić składniki na garnek. Na dno ułożyć mięso. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu połóż marchew i cebulę. Dodać czosnek. Na czosnek ułożyć ziemniaki, posypać ziołami. Następnie umieścić smażone grzyby. Jeszcze raz doprawić niewielką ilością soli.
4
Umieścić w każdym garnku na 1 h. l. masła i wlać 0,5 szklanki wody lub bulionu. Posypać serem i polać majonezem. Umieścić doniczki w rozgrzanym do 180 stopni c piekarnika na 40 minut. Po tym jak mięso запечется, wyjąć z doniczki i pozostawić na 15 minut. Opcjonalnie posypać świeżą zielenią рубленной.
5
Mięso, pieczone w garnku z warzywami i фруктамиНарежьте mięso w małych kostkę. Do tego dania świetnie pasuje chuda wieprzowina. Pieprzem, doprawić solą i pozostawić na 15 minut do marynowania. Obrane bulwy ziemniaka pokroić na duże kawałki, pierścienie ananasa pokroić na 4 części, a paprykę pokroić w pół pierścienie.
6
Posypać ziemniaki, olej roślinny, najlepiej oliwy. Doprawić solą, wymieszać i rozłożyć na garnek. Na ziemniaki ułożyć mięso. Następnie kilka kawałków ananasa, śliwki, ząbek czosnku, pieprz zielony. Na wierzchu położyć kilka gałązek koperku i pietruszki.
7
Przykryć doniczkach osłonami i umieść w nagrzanym do 200 stopni c piekarnika. Po 15 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni c i pozostawić mięso запекаться jeszcze około pół godziny.
Kategoria:
Przepisy kulinarne