Карбонад uważany jest za przysmak. To chude schab, gotować która nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Dania z карбонада przypadną do gustu nawet prawdziwych smakoszy.
Trzeba
-
- Dla карбонада
- pieczony w piekarniku:
- карбонад;
- masło;
- sól.
- Dla карбонада
- pieczony z suszonymi śliwkami:
- 800 g карбонада;
- 40 g tłuszczu;
- 100-150 g suszonych śliwek;
- 10 g mąki;
- sól.
- Dla карбонада pod „futrze” (liczba produktów na oko):
- карбонад;
- łuk;
- czosnek;
- ziemniaki;
- ser;
- śmietana;
- sól.
Instrukcja
1
Карбонад, pieczony w духовкеОбмойте карбонад, drenaż i posypać solą. Roztopić masło i polać nim mięso. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni, umieścić карбонад na blasze i włożyć do piekarnika запекаться. Nie zapomnij okresowo polewać mięso powstałym sokiem. Gotowy карбонад pokroić w plasterki. Pozostały po upieczeniu sok odcedzić i polać nim mięso. Na dodatek ugotować ziemniaki, puree z ziemniaków lub duszoną kapustę. Osobno można podać świeże i ogórki małosolne, краснокочанную kapustę i ogórki jabłka.
2
Карбонад, pieczony z черносливомОбмойте карбонад i drenaż ściereczką. Doprawić solą i posypać mąką. Mocno rozgrzej na patelni tłuszcz i smażyć na niej mięso ze wszystkich stron. Następnie przełożyć na blachę, dodaj pozostały po smażenia tłuszcz i trzy-cztery łyżki wody. Włożyć do piekarnika ze średnim ciepła i piec, często polewanie sosem. Kiedy карбонад będzie prawie miękkie, umieścić na blasze umyte śliwki. Piec razem z mięsem. W miarę odparowywania sosu подливайте wody w celu niedopuszczenia do śliwek. Gotowy карбонад wyjąć z piekarnika i pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, udekorować śliwkami i polać sosem. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i czerwonej kapusty, przyprawionego wina.
3
Карбонад pod „futrze”Dobrze umyć i drenaż карбонад. Pokroić порционными kawałki i lekko wyrównać. Oczyścić i drobno pokroić cebulę i czosnek. Ułożyć w formie do pieczenia kawałków mięsa, doprawić solą i posypać mieszanką cebuli i czosnku, tak aby карбонад był w pełni się nimi zamknięte. Ziemniaki oczyścić, umyć, pokroić w paski i ułożyć na луково-czosnkowa warstwę. Ser przetrzeć na tarce i położyć na wierzchu ziemniaków. Zalać wszystko śmietaną i umieścić w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika запекаться do miękkości.
Należy zwrócić uwagę
Mięso będzie bardziej soczyste, jeśli podczas pieczenia podlewać wynikających sokiem.
Porada
Aby mięso się nie przypala i nie było suche, w piekarnik umieścić mały pojemnik z wodą. Par chroni mięso z patelni i wyschnięciu.
Kategoria:
Przepisy kulinarne