Jak określić jakość śmietany

Śmietana nie tylko pyszne, ale i bardzo przydatny produkt. Ona nie tylko przyczynia się do wzmocnienia kości, ale i pomaga złagodzić stres, pokonać zły nastrój i uspokoić układ nerwowy, jeśli ją wymieszać z miodem. Niestety, w ostatnim czasie coraz częściej pod postacią śmietany w sklepach i na rynkach sprzedają produkty mleczne, jedynie mgliście przypominający jej. Więc jak nie popełniać błędów i wybrać wysokiej jakości śmietanę?

Jak określić jakość śmietany

Trzeba

Instrukcja

1
Kupując śmietanę w sklepie, zwróć przede wszystkim uwagę na termin przydatności. Im jest on wyższy, tym mniej przydatny produkt. Okres przechowywania w kilka miesięcy zazwyczaj świadczy o tym, że śmietana, została poddana obróbce termicznej. A zatem w nią zginęły wszystkie bakterie kwasu mlekowego. Naturalna śmietana przechowywany nie dłużej niż dwa tygodnie.
2
Pamiętaj, śmietana niskiej zawartości tłuszczu nie jest gęsty, również jak i klasyczna. Jej konsystencja zależy od zawartości tłuszczu: im grubszy produkt, tym bardziej пастообразна jego konsystencja. U śmietany z niskim procentem tłuszczu, lekka konsystencja, ale ona gęsta i smakuje trochę kwaśna.
3
W miarę możliwości spróbuj покупаемый produkt na smak. Dość często śmietanę przed sprzedażą umiesz z margaryną, aby jej gęsty, w tym przypadku poczujesz smak „zagęstnika”. W smaku również czuć i skrobi, dość często dodawany przez nieuczciwych sprzedawców.
4
Nałóż zakupiony produkt cienką warstwą na szkło i zobacz, co będzie po jego wyschnięciu. Łatwo zauważalne na prześwit plamy świadczą o недоброкачественности śmietany, a ciągłą warstwę o naturalności produktu.
5
Wlać do szlifowane szklankę wrzątku i dodaj do niego łyżeczkę śmietany. Jeśli całkowicie zniknął, to znaczy, że jest wykonana z naturalnych produktów. Jeśli śmietana opadnie na dno lub pojawią się płatki białego koloru, to będzie świadczyć o tym, że przed tobą produkt mleczny, wykonane z tłuszczów roślinnych.
6
Jeśli zakupiłeś сепараторную śmietanę, jakość można sprawdzić po tym, jak ona przetrwa co najmniej dwóch godzin w lodówce. Jeśli pozostanie ciekłej, to najprawdopodobniej jej przed sprzedażą nie miesza się z mlekiem.
7
Należy przeczytać skład produktu podany na opakowaniu. Wysokiej jakości śmietana wykonany z bitej śmietany i na zakwasie, bez żadnych dodatków.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.