Jak nadymać się żebra

Межреберное mięso jest bardzo cenione w kuchni, ponieważ to nie jest wysokiej jakości i trudne. Jeśli закоптите żeberka, otrzymasz w pełni bezpiecznie wszystkie składniki odżywcze mięsa, smaczne przekąski, a także można je wykorzystać do przygotowania innych dań.

Jak nadymać się żebra

Trzeba

    • Dla wołowych żeber:
    • 5 kg wołowych żeber;
    • 50 g czosnku;
    • 2 łyżki soli;
    • 1 łyżka czarnego pieprzu;
    • 1/2łyżka.l. czerwonego pieprzu;
    • 1 łyżka papryki;
    • 1.l. suchy kolendry;
    • Dla wieprzowych варено-wędzonych żeberek:
    • 650 g żeberek wieprzowych;
    • Do solanki:
    • 50 ml octu (3%);
    • 1 l wody;
    • 120 g soli;
    • 1 łyżeczka cukru.

Instrukcja

1
Wołowe żeberka.Wymieszać w misce, 2 łyżki soli, 1 łyżka posiekanych suszonych kolendry, 1 łyżka papryki, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka cukru, najlepiej brązowego.
2
Posiekać czosnek nożem lub zniszczyć za pomocą чеснокодавилки, dodaj do sztućców, przypraw, dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, drenaż, jeśli są zbyt duże, разрубите na pół i podzielić na 2-3 sztuki, odetnij nadmiar tłuszczu. Grubo zetrzeć je mieszanką przypraw i szczelnie ułożyć w szklanym lub pomalowaną pojemność.
3
Zamknij gęstą pokrywą lub dokręcić folią spożywczą, włożyć do lodówki na 10-14 godzin (na noc).
4
Umieść w wędzarni suche gałęzie jabłoni lub śliwki, wiśnie. Dobrze nadaje trociny brzozy, olchy, osiki, ale nie tylko drzew iglastych. Wyjąć żeberka z lodówki, otrząsnąć się z nich nadmiar mieszanki przypraw i czosnku, ułożyć na kratce wędzarni.
5
Коптите ich w ciągu godziny w temperaturze 70-80оС i z uchylone powietrznych klapy, to da żeber możliwość trochę wyschnąć. Po czym zwiększyć temperaturę do 110-120оС i коптите 4-5 godzin, podkładając w wędzarni trocin i gałęzi w razie potrzeby. Gotowe żeberka muszą kupić złoty kolor (ponad 6 godzin żeberka nadymać nie warto).
6
Варено-wędzone wieprzowe ребрышкиПриготовьте solanka: 100 g soli, 50 ml 3% octu, 50 g cukru umieścić w 1 litr wody i zagotować, ostudzić. Umyć i drenaż żeberka, podzielić na równe kawałki, odpowiednie rozmiary dla wędzarni.
7
Zalać żeberka solanką, zamknij pojemnik pokrywką, umieścić w lodówce na noc, aby dobrze просолились. Przemyć je ciepłą wodą, w miarę możliwości zawiesić na 3-4 godziny, aby dać wodzie z nich spłynąć. Коптите około 6-8 godzin w temperaturze 40-50oc.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.