Jak gotować potrawy z pomidorów

Pomidory przywieźli do Rosji w XVIII wieku. Najpierw były traktowane ostrożnie, ale szybko zyskały popularność. Na ich podstawie stworzył ogromną ilość sosów, sałatek i przekąsek. Używają pomidory i do przygotowania samodzielnych posiłków. Nadziewane mięsem, rybami, owocami morza, pieczarkami, ryżem i różnymi warzywami, są one idealne do codziennego stołu, a do świątecznego.

Jak gotować potrawy z pomidorów

Trzeba

    • Dla pomidorów
    • zapiekane z jajkiem:
    • 10 pomidorów;
    • 10 jaj;
    • łyżka masła;
    • koperek;
    • pieprz;
    • sól.
    • Do faszerowanych pomidorów:
    • 8 pomidorów;
    • 200 g mięsa (miąższu);
    • 1/4 szklanki ryżu;
    • cebula;
    • 2-3 łyżki masła;
    • natka pietruszki lub koperek;
    • pieprz;
    • sól.
    • Dla сметанного sosu:
    • szklanka śmietany;
    • łyżka mąki;
    • łyżka masła;
    • 0,5 szklanki bulionu warzywnego;
    • sól.

Instrukcja

1
Pomidory pieczone z яйцомВымойте pomidory, odetnij u nich ostrym nożem górną część z плодоножкой i usunąć miąższ z nasionami. Nasmarować olejem patelni i ułożyć w niej pomidory. Pieprzem, doprawić solą i każdy przygotowany pomidor delikatnie wlać pojedynczo jaja tak, aby żółtko się nie rozpłynął się, a pozostał w jednym kawałku. Doprawić solą jajka, posypać pomidory olejem i umieść patelnię w нежаркий piekarnik do pieczenia. Jak tylko białko podda – pomidory są gotowe. Umyć i drenaż koperek, drobno pokroić i posypać przed podaniem pieczone pomidory z jajami. Osobno podać ziemniaki z masłem.
2
Nadziewane помидорыДля tego dania weź pomidory średniej wielkości. Należy umyć je w zimnej wodzie, odciąć czubki i delikatnie wyjąć miąższ, nie łamiąc przy tym integralności pomidorów. Obmojte mięso, pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Переберите, dobrze umyć ryż i ugotować je w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Następnie rozłożyć na durszlak i, aby ryż stał się kruchy, umyć w zimnej przegotowanej wodzie. Oddzielnie podsmażyć na oliwie drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszać mięso mielone z ryżem i cebulą, doprawić solą. Przygotowane pomidory posypać pieprzem i też doprawić solą. Napełnić je mielonym mięsem z ryżem. Nasmarować olejem patelni, umieścić w niej nadziewane pomidory. Posypać je olejem (można posypać tartym serem) i umieścić w rozgrzany do 180 stopni piekarnika запекаться minut na piętnaście, dwadzieścia minut. Przełożyć gotowe pomidory do miski, wlać сметанным sosem i posypać posiekaną natką koperku lub pietruszki.
3
Krem соусПрожарьте na patelni łyżkę mąki z taką samą ilością masła, rozpuścić 0,5 szklanki bulionu warzywnego i szklanką śmietany. Gotować sos w ciągu pięciu minut, doprawić solą do smaku i przecedzić przez filtr gazy.
Należy zwrócić uwagę
Do cięcia, czyszczenia i шинкования warzyw potrzebne są noże ze stali nierdzewnej.

Gotowane warzywa półprodukty należy jak najszybciej być poddawane obróbce cieplnej.

Porada
Potrawy z pomidorów nie wskazane jest ponowne podgrzanie, wskazane jest, aby ich przygotować bezpośrednio przed podaniem.

Dla фарширования trzeba wybierać pomidorów jednakowej wielkości, bez uszkodzonej skóry.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.