Jak gotować mleko z kasza proso owsianych

Pszenna kasza – to najbardziej przydatnych porannych posiłków, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Zwłaszcza, gdy gotuje się na mleku. Ale gotować proso owsianych owsiankę na mleku, wydawałoby się, немудреное potrawę, nie jest to takie proste. Ma swoje niuanse i szczegóły, które trzeba znać.

Jak gotować mleko z kasza proso owsianych

Trzeba

    • Kasza jaglana
    • woda (do płynnej kaszki stosunek zboża i wody – 1:3
    • dla lepkości – 1:2
    • dla gęsty – 1:1,5)
    • mleko
    • masło.

Instrukcja

1
Umyć kasza jaglana kilka razy pod bieżącą wodą. Rób to na tyle ostrożnie, aby kasza nie вымылась wraz z śmieci. Po umyciu обдайте kasza jaglana wrzącą wodą. To распарит wcześniej kaszę i zrobi bałagan smaczniejsze.
2
Wlać przygotowane kasza jaglana dość dużą ilością wody, postawić garnek na ogień. Gotować kaszę do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie należy spuścić całą pozostałą wodę, a na papkę, dodać ciepłe mleko, sól do smaku i kawałek masła. Należy pamiętać, że kasza jaglana lubi płyn. Im więcej wody (a potem mleka) będzie zawierać w sobie kasza, tym bardziej miękkie i разваристее będzie owsianka.
3
Spróbuj przygotować mleczną proso owsianych papkę i w inny sposób. Do tego postaw na kuchence dwie garnka, najlepiej z grubym dnem. Do jednego garnka wlać litr wody, do drugiej wszystkie niezbędne składniki – mleko, sól, cukier. Gotować kasza jaglana w wodzie, dopóki nie zostanie zmiękczona. Następnie odcedzić, ponownie opłukać kasza jaglana pod wodą. Jest to konieczne, aby pszenna kasza nie горчила.
4
Teraz wsypać полуготовое kasza jaglana w gotowanie mleka. Gotować kaszę na małym ogniu, koniecznie przykryć patelnię pokrywką. Regularnie помешивайте papkę, nie dopuszczając do patelni. Jak tylko kasza wchłonie w siebie mleko, dodać kaszę 30-50 gramów masła, порезанного na małe kawałki. Потомите kasza jeszcze 10-15 minut na bardzo małym ogniu.
5
Zdejmij kaszę z ognia i zostaw ją w garnku 30 minut. Укутайте dobrze ją ręcznikiem, by nie ostygła. Podawać na stół z suszonych owoców (rodzynki, suszone morele). Jako opcja, można przygotować proso owsianych mleczne papka z dyni, świeże owoce (np. banany lub jabłka), z twarogiem, nawet z grzybami. Zamiast cukru w gotową kaszę umieścić miód – tak danie będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.Dla miłośników mocno zjeść dodać kaszę zamiast masła kawałki palonej sadło lub wieprzowiny. Będzie bardzo satysfakcjonujące i przydatna rosyjskie danie.
Należy zwrócić uwagę
Podczas gotowania na mleku proso owsianych kaszę trzeba stale mieszając od czasu do czasu.

Porada
Masło w kaszę można dodawać zarówno podczas gotowania, jak i przy podaniu na stół.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.