Jak zrobić chudy majonez

Jeden z najbardziej popularnych sosów na świecie – majonez, niestety, nie można spożywać w post. Jej główne składniki to olej, musztardę i jajko. I to właśnie jajko, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, jest przeszkodą. Ale można odejść od klasycznej receptury i gotować chudy majonez, gdzie podstawą będzie roślinny produkt. Istnieje kilka przepisów na sos, które można wykorzystać podczas postu.

Jak zrobić chudy majonez

Trzeba

    • Do majonezu na orzechowym podstawie:
    • 1 szklanka obranych orzechów włoskich;
    • 1 szklanka oleju roślinnego;
    • 1 łyżeczka musztardy;
    • ? łyżeczki soli;
    • ? łyżeczki cukru;
    • 2 łyżeczki 5% octu.
    • Do majonezu jabłkowego na podstawie:
    • 2 duże jabłka;
    • 1 szklanka oleju roślinnego;
    • 2 łyżeczki musztardy;
    • 1 łyżeczka cukru;
    • ? łyżeczka soli;
    • ? łyżeczka mielonej papryki;
    • 1 łyżka octu jabłkowego.
    • Do majonezu na мучной podstawie:
    • 1 szklanka oleju roślinnego;
    • ? szklanki mąki;
    • 2 łyżki soku z cytryny;
    • 2-3 łyżki musztardy;
    • ? szklanki wody;
    • 1 łyżka cukru;
    • 1 łyżeczka soli.

Instrukcja

1
Majonez na tym основеВысыпьте orzechy na gorącą, suchą patelnię i smażyć przez 2-3 minuty. Lekko ostudzić je i posiekać w blenderze lub młynku do kawy. Ułożyć orzechy w misce i dodaj musztardę, sól i cukier. Wlać kilka łyżek przegotowanej wody, aby otrzymać papkę. Mieszaj mieszanka mikserem lub trzepaczką, stale dodając kilka kropli oleju. Po tym jak sos nabierze konsystencji śmietany, dodać ocet i dokładnie wymieszać.
2
Majonez na apple основеОчистите jabłka od skórki i usunąć rdzeń. Opuść jabłka do wrzącej wody, dodać cukier i ocet. Zrób średni ogień i gotować owoce, mieszając, około 30-40 minut. Gdy jabłka będą łatwo растираться łyżką puree, zdejmij je z ognia. Ostudzić jabłka do 30-20 stopni i trzepaczka blendera lub łyżki trzepaczką w puree. Dodać sól, musztardę i pieprz. Nie zatrzymując się, spienianie, dodawać stopniowo olej, pół łyżeczki. Masa powinna być gęsta, jednorodna i lekko lepka.
3
Majonez na мучной основеПросейте przez sito mąkę pszenną. Rozcieńczyć ją wodą i pocierać, aby nie było grudek. Umieścić mąkę na ogień i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdejmij mieszankę z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Wymieszać w głębokiej misce olej, musztardę, sok z cytryny, cukier i sól. Ubić wszystko trzepaczką. Stopniowo dodawać mieszankę ciepłą заваренную mąkę, nie przestając ubijać. Przez trzy do pięciu minut łatwe chudy majonez będzie gotowy.
Należy zwrócić uwagę
Ostrość gotowego majonezu zależy w dużej mierze od musztardy. Jeśli nie lubisz ostre, to użyj słodką musztardę francuską.

Jabłka dla majonezu na apple podstawie lepiej wybrać kwaśnych lub kwaśno-słodkich odmian.

Orzechy włoskie można zastąpić opcjonalnie orzeszki ziemne lub orzechy nerkowca.

Porada
Przed rozpoczęciem przygotować majonez, umieść olej roślinny do lodówki na kilka godzin. Im zimniej olej, tym łatwiej będzie взбиваться.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.