Żeberka wieprzowe – kawałki mięsa na kości z grubą warstwą tłuszczu, który nie tylko pozwala na wieprzowinie pozostać soczyste, ale i wdzięcznością wchłania różne smaki. Korniszon to świetny sposób, aby dać w ten ребрышкам wspaniały smak, przy użyciu różnych ziół i przypraw. Istnieje wiele odmian jak klasycznego marynaty do wieprzowych żeberek, jak i egzotycznych przepisów.
Trzeba
-
- Klasyczna marynata na grilla:
- ? szklanki wody;
- 250 g sosu pomidorowego;
- ? szklanki 9% octu;
- ? szklanki brązowego cukru;
- ? szklanki gorczycy;
- ? szklanki sproszkowanego czosnku;
- 1 kg wieprzowych żeberek
- Hawajskie żeberka:
- 1 kg wieprzowych żeberek;
- ? szklanki sosu sojowego;
- ? szklanki brązowego cukru;
- ? szklanki поварского wina;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 ząbek czosnku;
- kawałek świeżego korzenia imbiru 5 cm długości;
- ? szklanki ketchupu.
- „Orange” żeberka:
- 1 kg wieprzowych żeberek;
- ? szklanki świeżego soku pomarańczowego;
- ? szklanki sosu sojowego;
- ? szklanki brązowego cukru;
- 1 łyżeczka kminku.
- Owocowy marynata:
- 1 kg wieprzowych żeberek;
- ? szklanki soku ananasowego;
- ? filiżanki soku z mango;
- ? filiżanki soku z limonki;
- ? łyżeczki skórki z limonki;
- 1 łyżka miodu;
- kawałek świeżego korzenia imbiru 5 cm długości;
- 2-3 łyżki oleju roślinnego.
- Caribbean marynata:
- 1 kg wieprzowych żeberek;
- 1 szkocki chili;
- pęczek zielonej cebulki
- ? łyżeczki cynamonu;
- ? łyżeczki gałki muszkatołowej;
- ? łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu;
- 1 szklanka soku ananasowego;
- 1 cytryna.
Instrukcja
W garnku wymieszać sos pomidorowy z wodą i octem, dodać cukier, musztardę i czosnek. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować 5-10 minut. Ostudzić. Umieścić żeberka w pojemniku lub szklanej miski, zalać marynatą tak, aby pokrył każde ребрышко ze wszystkich stron. Zamknij pojemnik pokrywką lub folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 2-4 godziny.
Korzeń imbiru oczyść i zetrzyj na drobnej tarce, ząbek czosnku przepuścić przez чеснокодавку. W plastikowej lub szklanej misce wymieszać ketchup z winem sojowym i octem, dodać cukier, imbir, sól i czosnek. Dobrze wymieszać. Umieścić żeberka, wymieszać marynatę jeszcze raz tak, aby pokrył każde żebro. Zamknij pojemnik pokrywką lub folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 2-4 godziny.
Wlać do zip–pakiet świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, dodać sos sojowy, pieprz i cukier. Umieścić żeberka, zamknij „błyskawicę” i dobrze potrząśnij pakiet. Odłóż do lodówki na 4 – 6 godzin.
Wymieszać sok, манговый i sok cytrynowy. Łyżkę miodu podgrzać nad parą i wlać sok. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce, dodać skórkę i olej roślinny. Umieścić żeberka do marynaty, przykryć pojemnik z marynaty pokrywką lub folią spożywczą i odłóż do lodówki na 12 godzin.
Papryki oczyścić z nasion i ścianek działowych. Używaj rękawic przy rozbiorze pieprzu. Papryczki pokroić na pierścienie. Zielony cebulę również pokroić. Z cytryny wycisnąć sok. Aby z niego wyszło więcej soku, trzymaj owoc 10-20 sekund w kuchence mikrofalowej. Jeśli masz gęsty miód, разогреете go do konsystencji ciekłej. W pojemniku z ананасовым sok wlać miód, sok z cytryny, włóż przyprawy, szczypiorek i pieprz. Nie zdejmując rękawiczek, weź żeberka i zetrzyj je marynatą. Umieścić w pojemniku. Zamknij pokrywę, odłóż do lodówki i marynować od 6 do 12 godzin.