Jak zamarynować wieprzowe żeberka

Żeberka wieprzowe – kawałki mięsa na kości z grubą warstwą tłuszczu, który nie tylko pozwala na wieprzowinie pozostać soczyste, ale i wdzięcznością wchłania różne smaki. Korniszon to świetny sposób, aby dać w ten ребрышкам wspaniały smak, przy użyciu różnych ziół i przypraw. Istnieje wiele odmian jak klasycznego marynaty do wieprzowych żeberek, jak i egzotycznych przepisów.

Jak zamarynować wieprzowe żeberka

Trzeba

    • Klasyczna marynata na grilla:
    • ? szklanki wody;
    • 250 g sosu pomidorowego;
    • ? szklanki 9% octu;
    • ? szklanki brązowego cukru;
    • ? szklanki gorczycy;
    • ? szklanki sproszkowanego czosnku;
    • 1 kg wieprzowych żeberek
    • Hawajskie żeberka:
    • 1 kg wieprzowych żeberek;
    • ? szklanki sosu sojowego;
    • ? szklanki brązowego cukru;
    • ? szklanki поварского wina;
    • 1 łyżeczka soli;
    • 1 ząbek czosnku;
    • kawałek świeżego korzenia imbiru 5 cm długości;
    • ? szklanki ketchupu.
    • „Orange” żeberka:
    • 1 kg wieprzowych żeberek;
    • ? szklanki świeżego soku pomarańczowego;
    • ? szklanki sosu sojowego;
    • ? szklanki brązowego cukru;
    • 1 łyżeczka kminku.
    • Owocowy marynata:
    • 1 kg wieprzowych żeberek;
    • ? szklanki soku ananasowego;
    • ? filiżanki soku z mango;
    • ? filiżanki soku z limonki;
    • ? łyżeczki skórki z limonki;
    • 1 łyżka miodu;
    • kawałek świeżego korzenia imbiru 5 cm długości;
    • 2-3 łyżki oleju roślinnego.
    • Caribbean marynata:
    • 1 kg wieprzowych żeberek;
    • 1 szkocki chili;
    • pęczek zielonej cebulki
    • ? łyżeczki cynamonu;
    • ? łyżeczki gałki muszkatołowej;
    • ? łyżeczki soli
    • 1 łyżka miodu;
    • 1 szklanka soku ananasowego;
    • 1 cytryna.

Instrukcja

1
Klasyczna marynata na grilla

W garnku wymieszać sos pomidorowy z wodą i octem, dodać cukier, musztardę i czosnek. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować 5-10 minut. Ostudzić. Umieścić żeberka w pojemniku lub szklanej miski, zalać marynatą tak, aby pokrył każde ребрышко ze wszystkich stron. Zamknij pojemnik pokrywką lub folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 2-4 godziny.

2
Hawajskie żeberka

Korzeń imbiru oczyść i zetrzyj na drobnej tarce, ząbek czosnku przepuścić przez чеснокодавку. W plastikowej lub szklanej misce wymieszać ketchup z winem sojowym i octem, dodać cukier, imbir, sól i czosnek. Dobrze wymieszać. Umieścić żeberka, wymieszać marynatę jeszcze raz tak, aby pokrył każde żebro. Zamknij pojemnik pokrywką lub folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 2-4 godziny.

3
„Orange” żeberka

Wlać do zip–pakiet świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, dodać sos sojowy, pieprz i cukier. Umieścić żeberka, zamknij „błyskawicę” i dobrze potrząśnij pakiet. Odłóż do lodówki na 4 – 6 godzin.

4
Owocowy korniszon

Wymieszać sok, манговый i sok cytrynowy. Łyżkę miodu podgrzać nad parą i wlać sok. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce, dodać skórkę i olej roślinny. Umieścić żeberka do marynaty, przykryć pojemnik z marynaty pokrywką lub folią spożywczą i odłóż do lodówki na 12 godzin.

5
Caribbean korniszon

Papryki oczyścić z nasion i ścianek działowych. Używaj rękawic przy rozbiorze pieprzu. Papryczki pokroić na pierścienie. Zielony cebulę również pokroić. Z cytryny wycisnąć sok. Aby z niego wyszło więcej soku, trzymaj owoc 10-20 sekund w kuchence mikrofalowej. Jeśli masz gęsty miód, разогреете go do konsystencji ciekłej. W pojemniku z ананасовым sok wlać miód, sok z cytryny, włóż przyprawy, szczypiorek i pieprz. Nie zdejmując rękawiczek, weź żeberka i zetrzyj je marynatą. Umieścić w pojemniku. Zamknij pokrywę, odłóż do lodówki i marynować od 6 do 12 godzin.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.