Jak wyłączyć zapisywanie haseł w przeglądarce

Opcją zapisywania hasła posiadają wszystkie przeglądarki. Zapisane hasła są zapisywane w pamięci podręcznej dla wygody użytkowników. Zastosować taką funkcję można na domowym komputerze PC, jednak jej wykorzystanie na cudzym komputerze jest niepożądane, ponieważ może to doprowadzić do utraty poufnych danych.

Jak wyłączyć zapisywanie haseł w przeglądarce

Trzeba

  • — komputer;
  • — przeglądarka;
  • — dostęp do internetu.

Instrukcja

1
Przeglądarka zaproponuje zapisanie hasła, gdy korzystasz z formularza wprowadzania danych na jakimś zasobie. Zapisując je, można zapisać się od konieczności zapamiętywania loginu i hasła i zaoszczędzić czas podczas kolejnych wizyt zasobu. W momencie wpisywania loginu i hasła wyskakuje okno lub panel na górze, na której zobaczysz przycisk „Zapisz”, „Nie teraz”, „Nigdy nie zapisuj”.
2
Naciskaj odpowiedni komunikat w zależności od sytuacji. Jeśli naciśniesz przycisk „Nie zapisuj”, przy ponownej pracy z zasobem, trzeba ponownie wpisywać loginu i hasła. Aby poufne dane nie zostały zapisane, po zakończeniu pracy w sieci internet, należy zamknąć okno przeglądarki.
3
Zapisywanie hasła oferują niektóre usługi, takie jak poczta e-mail. W formularzu wypełnić nazwę użytkownika i hasło, należy zwrócić uwagę na linie „zapamiętaj mnie”, „Zapamiętaj mnie” i po prostu nie umieścić pole wyboru obok tej linii, jeżeli zapisywanie danych nie jest konieczne. Kończąc pracę z serwisem, należy zamykać stronę, a najlepiej sam przeglądarki.
4
Funkcja odpowiedzialna za prywatność użytkownika, jest w samych przeglądarkach. Internet Explorer zapisuje informacje w zależności od stosowanych zasad. Funkcja Autouzupełnianie, na przykład, pozwala na szybkie wypełnienie formularza wpisywania loginu i hasła. Przeglądarka będzie oferować włączyć Autouzupełnianie tylko przy pierwszej wizycie jakiegokolwiek zasobu.
5
Jeśli użytkownik potwierdza korzystanie z funkcji wprowadzone dane będą przechowywane w postaci zaszyfrowanej. Aby wyłączyć funkcję, naciśnij przycisk „Narzędzia”, wybierz pozycję „opcje internetowe”, a następnie zakładkę „Zawartość” i kliknij przycisk „Konfiguracja” w zakładce „Formularze”. Usuń zaznaczenie tych opcji, których stosowanie jest niewskazane.
6
W niektórych przeglądarkach jest opcja, która nazywa się „Tryb incognito”. W przypadku jej użycia żadnych informacji na temat przeglądania stron internetowych, hasła nie są zapisywane. Włącz ten tryb, jeśli nie chcesz, aby ślady swojej obecności pozostał na PC. Opcja ta odpowiada opcji pełnej prywatności.
logo
Article Categories:
Bezpieczeństwo

Comments are closed.