Jak wyczyścić historię wyszukiwania w przeglądarce

Od czasu do czasu należy wyczyścić historię wyszukiwania w swojej przeglądarce. Zwłaszcza, jeśli ktoś z nich pracuje z ważnymi informacjami i chce chronić dane osobowe.

Jak wyczyścić historię wyszukiwania w przeglądarce

Instrukcja

1
Wyczyść rejestr lub całkowicie wyłączyć przechowywanie historii w przeglądarce można, wykonując kilka prostych czynności. Będą one zależeć od tego, w jaki sposób przeglądarki używasz. Jeśli korzystasz z programu Internet Explorer, przejdź do menu „Narzędzia”. Dalej kliknij polecenie „opcje internetowe” i zakładkę „Ogólne”. Aby wyczyścić historię, naciśnij przycisk z odpowiednią nazwą. A aby wyłączyć funkcję przechowywania, postaw obok pola „Ile dni przechowywać linki” wartość „0”. Wyjdź z menu, klikając przycisk OK.
2
Użytkownikom, którzy korzystają z przeglądarki Mozilla Firefox należy otworzyć menu „Narzędzia” i wybrać opcję „Ustawienia”. Tutaj zobaczysz pole „Prywatność”, kliknij na niego. Na wyświetlonej liście zaznacz opcję „Historia” i znajdź przycisk „Wyczyść”. Do rezygnacji z przechowywania historii ustaw wartość parametru „Przechowywać historię co najmniej” na „0”. Nie zapomnij kliknąć na przycisk OK.
3
W przeglądarce Safari skorzystaj графой History, który znajduje się w górnym menu. Naciśnij Clear History.
4
Jeśli korzystasz z Google Chrome, kliknij na przycisk „Konfiguracja” (ona przedstawiona w postaci klucza). Następnie wybierz opcję „Historia”. W nim kliknij polecenie Edytuj elementy” i zobaczysz żądany przycisk „wyczyść dane przeglądarki”.
5
Wcale nie musi czyścić historię bezpośrednio przez przeglądarkę. Można wejść w „Start”, wybrać pole „Panel sterowania” i kliknij na folderze o nazwie „opcje internetowe”. W wyświetlonym oknie należy skorzystać z sekcji „Ogólne”, a w nim otwórz historię przeglądania.
6
Aby usunąć historię wyszukiwania w przeglądarce, kliknij „Usuń”. Przy okazji można wyczyścić również i takie pola jak „Pliki cookie”, „Tymczasowe pliki internetowe”, „Dane formularzy”, „Dziennik” i „Hasła”. Warto zauważyć, że usunięcie informacji może być zarówno pojedynczo, jak i bezpośrednio z wszystkich wymienionych folderów. Do tego na dole okna kliknij na przycisk „Usuń wszystko”.
logo
Article Categories:
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *