Miękka i delikatna cielęcina jest jednym z najbardziej niskokaloryczne gatunków mięsa. W porównaniu nie tylko z wieprzowiną lub wołowiną, ale nawet z kurczaka dokładnie cielęcina ma najniższą zawartością tłuszczu (7,5 g na każde 100 g). Jest źródłem żelaza, cynku i witaminy B12, staje się idealnym wyborem dla niemowląt i żywności dietetycznej. Różne kawałki tuszy cielęcej nadają się do różnych potraw, w tym tak znanych jak вителло тонато i osso buco.
Instrukcja
1
W zależności od kraju produkcji, cielęciny są podzielone na różne ilości odmian. W Rosji jest to pierwszy, drugi i trzeci odmiany. Na Zachodzie – prime (najwyższy), choice (wybierać), good (dobry), standard (standardowy) i utility (korzystny).
2
Niezależnie od tego w jakim kraju jest zdefiniowany gatunek mięsa, kryteriami będą służyć soczystość, kolor i smak. Ponieważ w zależności od części zasadnicze te cechy mocno się zmieniają, to w rosyjskiej klasyfikacji odmiana i przypisywane właśnie w części tuszy. Do pierwszej klasy będzie ten тазобедренная część (szynka), заднеспинная i lędźwiowo-odcinka lędźwiowego części (котлетная i nerek), w drugiej wejdą – переднеспинная (również котлетная) i лопаточно-ramieniową. Cielęcina z trzeciej klasy to szyi, przedramieniu (gicz) i piszczel (голяшка). Na Zachodzie to mięso, które u nas jest mięso pierwszego gatunku, będzie podzielona na wyższy, wyborowy i dobry gatunek. Przy tym mięso najwyższej i włosia odmiany można kupić tylko u rzeźników lub w sklepach specjalistycznych. Na eksport i na półkach supermarketów trafiają dobry, standard i korzystny odmiana.
3
Istnieje opinia, że w mieście można odróżnić po kolorze – może być albo szaro-różowy lub jasny różowy. Zasada ta odnosi się tylko do cielęciny, выкормленной mlekiem. U cielaka, którego karmione wybranym ziarna, mięso czerwone, ale ono ma takie same zalety, za wyjątkiem jest prawie neutralnym smaku (dlatego mleczne cielęciny zawsze podawane z różnymi sosami) i delikatnego zapachu masła. Grain cielęcina отчетливей pachnie świeżym mięsem i ma łagodny smak wołowiny.
4
W mieście łatwo odróżnić na podstawie kości. W nim są małe, trochę miękkie i czerwonawe. Również zidentyfikować mięso łydki łatwo tłuszczu – go mniej niż w wołowinie, on jest biały i gładki, a nie gruba.
Należy zwrócić uwagę
I tak na Zachodzie jak i u nas są wysoko cenione małe pyszne телячьи stroiki, ale europejczycy podkreślają jeszcze jeden produkt uboczny – вилочковую lub зобную gruczoł łydki. Nazywają ją słodkim mięsem i przygotować z niego pyszne dania.
Kategoria:
Żywność