Dziś na półkach sklepowych wiele rodzajów soli. I to nie tylko zwykłym poradnikiem, ale i tak zwanej morskiej żywności. Ostatni jest uważany za bardziej przydatne. Ale czym ona różni się od soli stołowej? Smakiem, składem, różnych procesem wytwarzania, strukturą kryształów, wpływem na organizm człowieka.
Instrukcja
1
Jeśli zwykłą odżywczą sól wydobywa się na rozwoju, to morską odparowuje z wody, trochę przy tym oczyszczając. Więc zawiera więcej korzystnych dla człowieka mikroelementów, ma wyjątkowy smak i jest bardziej słona. W wyniku jej trzeba dodać mniej, niż zwykłej soli, dlatego ryzyko zaszkodzić organizmowi z powodu nadmiaru tego produktu jest minimalne.
2
W wodzie morskiej zawiera wiele użytecznych pierwiastków chemicznych – około 40. I w soli morskiej wszystko, oni też są, ale nie w zwykłej, a w zanieczyszczonych. Stosuje się go jako lek, nazywa się ona полигалит. W oczyszczonej soli morskiej oraz posiada wiele przydatnych elementów. Najbardziej potrzebne dla człowieka – cationic elektrolity sód, potas, wapń i magnez.
3
Sodu aktywuje enzymy, które biorą udział w trawieniu, prowadzi do normy ciśnienie krwi, walczy z powstawania zmarszczek.
4
Wapń zapewnia sprawność mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowe kształtowanie się i funkcjonowanie kości, wzmacnia tkankę łączną i błony komórkowe.
5
Potas poprawia przemianę materii, reguluje bilans wodny, wzmacnia serce i mięśnie, stymuluje wzrost komórek.
6
Magnez wspomaga wchłanianie innych odpowiednich dla człowieka substancji, w tym witamin, hamuje rozwój alergii i krzywicy u dzieci, zaburzenia krążenia u dorosłych.
7
Ponadto, korzystny wpływ na organizm morskiej soli spożywczej jest spowodowane zawartością w niej chloru – uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego i osocza krwi, aktywuje enzymy.
8
Bogata w sól morska i fosfor. Chroni przed osteoporozą, tworzy błony komórkowe.
9
Mangan, a on też jest w morskiej soli spożywczej, wzmacnia odporność, pomaga utrzymać w dobrym stanie kości i układ krążenia.
10
A jeszcze korzystnie wpływają na organizm, cynk, żelazo, miedź, selen, krzem i jod – wszystkie te elementy też są w soli morskiej.
11
Między innymi, ona nadaje potrawom wyjątkowy smak, podkreślając najbardziej subtelne niuanse.
Kategoria:
Diety