Jak wpływa na organizm morska sól spożywcza

Dziś na półkach sklepowych wiele rodzajów soli. I to nie tylko zwykłym poradnikiem, ale i tak zwanej morskiej żywności. Ostatni jest uważany za bardziej przydatne. Ale czym ona różni się od soli stołowej? Smakiem, składem, różnych procesem wytwarzania, strukturą kryształów, wpływem na organizm człowieka.

Jak wpływa na organizm morska sól spożywcza

Instrukcja

1
Jeśli zwykłą odżywczą sól wydobywa się na rozwoju, to morską odparowuje z wody, trochę przy tym oczyszczając. Więc zawiera więcej korzystnych dla człowieka mikroelementów, ma wyjątkowy smak i jest bardziej słona. W wyniku jej trzeba dodać mniej, niż zwykłej soli, dlatego ryzyko zaszkodzić organizmowi z powodu nadmiaru tego produktu jest minimalne.
2
W wodzie morskiej zawiera wiele użytecznych pierwiastków chemicznych – około 40. I w soli morskiej wszystko, oni też są, ale nie w zwykłej, a w zanieczyszczonych. Stosuje się go jako lek, nazywa się ona полигалит. W oczyszczonej soli morskiej oraz posiada wiele przydatnych elementów. Najbardziej potrzebne dla człowieka – cationic elektrolity sód, potas, wapń i magnez.
3
Sodu aktywuje enzymy, które biorą udział w trawieniu, prowadzi do normy ciśnienie krwi, walczy z powstawania zmarszczek.
4
Wapń zapewnia sprawność mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowe kształtowanie się i funkcjonowanie kości, wzmacnia tkankę łączną i błony komórkowe.
5
Potas poprawia przemianę materii, reguluje bilans wodny, wzmacnia serce i mięśnie, stymuluje wzrost komórek.
6
Magnez wspomaga wchłanianie innych odpowiednich dla człowieka substancji, w tym witamin, hamuje rozwój alergii i krzywicy u dzieci, zaburzenia krążenia u dorosłych.
7
Ponadto, korzystny wpływ na organizm morskiej soli spożywczej jest spowodowane zawartością w niej chloru – uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego i osocza krwi, aktywuje enzymy.
8
Bogata w sól morska i fosfor. Chroni przed osteoporozą, tworzy błony komórkowe.
9
Mangan, a on też jest w morskiej soli spożywczej, wzmacnia odporność, pomaga utrzymać w dobrym stanie kości i układ krążenia.
10
A jeszcze korzystnie wpływają na organizm, cynk, żelazo, miedź, selen, krzem i jod – wszystkie te elementy też są w soli morskiej.
11
Między innymi, ona nadaje potrawom wyjątkowy smak, podkreślając najbardziej subtelne niuanse.
logo
Kategoria:
Diety

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.