Jak usmażyć łososia

Łosoś – delikatna, przydatne, wzbogacona w witaminy ryby. Steki z niej cieszą się ogromnym popytem. A ile różnych potraw można przygotować z niej! Nowy przepis jest bardzo prosty, ale idealny dla najbardziej wykwintne kolacje. To danie jest korzystne będzie wyglądać na stole i nie pozostawi obojętnym nawet prawdziwych smakoszy.

Jak usmażyć łososia

Trzeba

    • 250 g świeżego łososia
    • 150 g kalafiora
    • 1 buraki (średnia)
    • 1/4 czerwonej papryki bułgarskiej
    • sok z cytryny
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • przyprawy do smaku (sól
    • pieprz)
    • folia

Instrukcja

1
Steki z łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem do smaku. Skropić sokiem z cytryny i posmarować 1 łyżką oleju roślinnego.
2
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wycisnąć sok (powinno być około 4-5 łyżek).
3
Sok z buraków wlać do kadzi, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, szczypta soli, 0,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia.
4
Kalafior podzielić na różyczki i opłukać. Dodać do przygotowanego zalewy i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Zlać zalewę.
5
Paprykę pokroić w paseczki. Na folię położyć: kwiatostany kapusty, papryki, i od góry do łososia. Posypać 1 łyżką oleju. Dobrze zawinąć w folii, aby pary podczas gotowania nie wychodził.
6
W nagrzanym do 200-220 stopni piekarnika ułożyć folię. Piec przez 30-40 minut.
Należy zwrócić uwagę
Staraj się wybierać świeże ryby naturalnego koloru czerwonego. Najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach.

Porada
Gotowe danie można udekorować ziołami, liśćmi sałaty lub świeżymi warzywami.

Piec w naczyniu można na blasze, w tym przypadku danie wyjdzie z rumiany skórką. Steki z łososia można zastąpić filet.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.