Jak upiec ptyś stroiki

Ptyś stroiki – popularne wypieki, powietrza i chrupiące, doskonale сочетающаяся jak z herbaty, jak i kawy. Ciasto francuskie można kupić w sklepie, tak samo ciasteczka prawie zawsze są w sprzedaży, ale domowe wypieki zawsze wygrywa na świeżości i smaku.

Jak upiec ptyś stroiki

Trzeba

    • 2,5 szklanki mąki;
    • 1/3 łyżeczki soli;
    • 400 g masła;
    • 1/4 łyżeczki soku z cytryny;
    • 3/4 szklanki wody;
    • 1 jajko;
    • 1/2 szklanki cukru.
    • Do stroików z cukrem warstwy:
    • 250 g mąki;
    • 250 g cukru;
    • 2 jajka;
    • 1/2 szklanki mleka;
    • 200 g masła;
    • cukier waniliowy.

Instrukcja

1
Wymieszać mąkę z solą, do wody dodaj sok z cytryny, jajko i wymieszać. Wyrobić z wody i mąki wyrobić ciasto. Olej złagodzić, pokroić na małe kawałki. Ciasto rozwałkować jednym warstw, o szerokości około półtora do dwóch centymetrów, ułożyć na nim kawałki masła, dodać warstwę o połowę, rozwałkować do poprzedniego rozmiaru, złóż jeszcze raz i ponownie rozwałkować. Powtórz operację jeszcze co najmniej trzy razy (im więcej się powtarza składanie, tym więcej warstw będzie w swoim teście).
2
Rozwałkować ciasto ostatni raz do grubości jeden-półtora centymetra, wyciąć kształt lub szklanką o ostrych krawędziach koła. Wsypać cukier w misce, обмакивайте plastry jedną stroną w cukier, ułożyć na powierzchni roboczej, присыпанную mąką. Następnie spacer po nim wałkiem do ciasta, nadając kręgów kształt stroika.
3
Rozgrzej piekarnik do 180oc, blasze zwilżyć wodą, nałożyć na niego stroiki, włożyć do piekarnika i piec przez około dwadzieścia minut.
4
Przygotować stroiki z cukrem warstwy: dodaj do wody, jajko, mleko, 100 gramów cukru. Wyrobić ciasto z 250 gramów mąki i przygotowanego płynu. Masło roztopić w naczyniu żaroodpornym i всыпьте resztę cukru, przechowywać mieszaninę na małym ogniu, stale mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
5
Zdejmij olejowo-cukier mieszankę z ognia, lekko ostudzić i dodać jajko, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto do grubości jeden-półtora centymetra, za pomocą pędzelka nałóż warstwę olejowo-cukru mieszanki na całej powierzchni, złożyć plast na pół i rozwałkować do poprzedniego rozmiaru. Powtórz tę czynność kilka razy.
6
Wyciąć z ciasta kółka, nadaj wałkiem owalny kształt, posypać cukrem waniliowym. Rozgrzej piekarnik do 180oc, zwilżyć wodą blasze, umieścić występy i piec w ciągu dwudziestu minut.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *