Jaja przepiórcze można nazwać spiżarni przydatnych i składników odżywczych, to cenny produkt dietetyczny, który przyczynia się do odbudowy układu immunologicznego równowagi. W porównaniu z kurczaka, w jednym gramie перепелиного jaja zawiera dużo więcej witamin i minerałów. Jednak bardzo ważne jest, aby spożywać jajka jeść tylko świeże. Określić jakość i świeżość jaj można samodzielnie, odwołując się do pewnych sztuczek.
Trzeba
- – wagi elektroniczne;
- – naczynia szklane;
- – talerz.
Instrukcja
1
Aby określić świeżość jajka potrzebne są wagi elektroniczne. Świeże перепелиное jajko ciężki, ma masę dwanaście gramów. Stary nawet czuje się bardzo łatwe, jakby to jest puste, jeśli to jest jajko umieścić na wagi precyzyjne, waga pokaże cztery do sześciu gramów.
2
Weź głęboki szklany pojemnik i napełnić go wodą. Delikatnie opuść перепелиное jajko, jeśli jest świeży – raz spadnie na dno i przekręci się na bok. W miarę wysychania jajko traci swoją świeżość, a ilość powietrza zaczyna wzrastać i gromadzi się w zakresie ostrego końca jaja.
3
Jeśli pominąć jajko do pojemnika z wodą, to spadnie ostrym końcem na dno, głupia strona będzie wskazywać na powierzchnię. Taki produkt jeszcze zdatne do spożycia, jest z zeszłego tygodnia.
4
Jeśli jaja przepiórcze trochę pojawiły się lub pozostały na powierzchni wody, wyrzuć je, są wyraźnie uszkodzone. Metoda ta nadaje się wyłącznie dla jaj, bez pęknięć i innych uszkodzeń.
5
Podziel перепелиное jajko na równej, poziomej powierzchni. Białko świeżego jaja pozostanie w pobliżu żółtka i nie będzie mocno rozmazywać, a żółtko przy tym zachowa swoją zwartą i zaokrąglony kształt. U zepsutego lub mniej świeżego jaja, białko i żółtko rozpłynie się na powierzchni naczyń, tracąc swoją lepkość. Zrezygnuj z używania takich jaj, inaczej nie da się uniknąć zatrucia.
Należy zwrócić uwagę
Jaja przepiórcze można przechowywać w temperaturze pokojowej w ciągu trzydziestu dni, w lodówce – do dwóch miesięcy. Taki długi okres przechowywania wynika z dużą zawartością aminokwasów, która zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w jajach.
Porada
Tak jak jajka mają tendencję do utraty wilgoci przez pory i suche, zalecane jest, że okresowo smarować je olejem roślinnym, która zamknie pory i zapobiega parowaniu. Przechowywać jaja głupi stroną do góry, to pomoże uniknąć przedostania się bakterii do środka.
Kategoria:
Żywność