Delikatnie zielone pędy czosnku, które często nazywane „strzałkami” – wspaniała aromatyczna dodatek do wielu potraw. Można ich używać zamiast чесночных ząbków, aby uzyskać bardziej skomplikowany i delikatny zapach i smak. Istnieje również szereg azjatyckich potraw, które dodają właśnie pędy czosnku i dziesiątki receptur przypraw, sosów, уксусов i бутербродных past.
Trzeba
-
- młode pędy czosnku;
- ostre noże;
- ocet;
- sól
- pieprz;
- sok z cytryny;
- olej roślinny.
Instrukcja
1
Do jedzenia nadają się tylko pierwsze delikatne pędy czosnku. Zazwyczaj to wiosenne „strzałki”, ponieważ czosnek najczęściej sadzi się właśnie w tej porze roku. Latem pędy stają się chropowate, gorzkie i z silnym posmakiem. Przed gotowaniem oparzenie „strzałki” z wrzącą wodą, drenaż papierowymi ręcznikami i pokroić na małe kawałki.
2
Można wysuszyć pokrojone pędy. Aby to zrobić, wystarczy umieścić je na wyłożonej wcześniej papierem i pozostawić na kilka dni w suchym, słonecznym miejscu dobrze wentylowanym. Suszone pędy ułożone do szczelnego naczynia i przechowywać w бакалейном szafie.
3
Świeże lub suszone pędy dodają we wszystkie dania, gdzie właściwe czosnek nacięciami. Są one umieszczone albo w разогретое olej do głównych składników, jeśli przygotowujesz się dusić lub smażyć, albo po wszystkich składników do wrzącej wody, w tym przypadku, jeśli coś gotować. Czosnku pędy, stawiających na samym początku gotowania, nadają potrawie lekki czosnkowa zapach i lekko słodkawy smak. Dodane na samym końcu „strzałki” może doprowadzić do tego, że smak potrawy będzie niegrzeczny.
4
Spróbuj wymienić trawy w sosie pesto чесночными pędy – będzie nowy, świeży i oryginalny smak. Dodaj pokrojone w „strzałki” w śmietanę i włóż jej наваристые zupy, kluski i podobne dania. Wymieszać pędy z posiekaną bazylią, oregano, pieprzem i solą, dodać oliwy z oliwek i włóż sałatka jarzynowa.
5
Umieść młode pędy czosnku w jabłkowego lub gospodarstwa domowego octu i pozostaw na kilka tygodni w ciepłym i ciemnym miejscu. Masz czosnek ocet, który będzie można wykorzystać do marynat i салатных dolewek.
6
Oryginalny dodatek z czosnku można przygotować, jeśli smażyć pędy w rozgrzanym oliwie na dużym ogniu przez 2 min. Następnie zmniejszyć ogień do średniego, podlać czosnek, podczas którego serwujemy świeży sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i gotować „strzałki” do momentu, aż staną się przezroczyste i miękkie.
Kategoria:
Przepisy kulinarne