Jak przygotować omlet roczniak dziecku

Roczniak dziecku można już podawać jajka w całości. Ale dopóki dziecko nie nauczył się dobrze żuć, najlepszym rozwiązaniem będzie omlet. To lekkie i pożywne danie można przygotować na kilka sposobów.

Jak przygotować omlet roczniak dziecku

Trzeba

    • Do omletu parowego:
    • 2 jajka;
    • 2 łyżki mleka;
    • 1 łyżeczka roztworu soli;
    • kawałek masła.
    • Dla omlet z jabłkami:
    • 2 jajka;
    • 1 jabłko;
    • 1 łyżeczka masła;
    • cukier puder.
    • Do omletu naturalnego:
    • 4 jajka;
    • 50 ml mleka;
    • 1 łyżeczka roztworu soli;
    • 1-2 łyżki masła.

Instrukcja

1
Omlet паровойОтделите od żółtek białka i ubić je na pianę za pomocą miksera. Żółtka wymieszać z mlekiem, wprowadź bitą białka i wlać tę masę do wysmarowanej głęboką formę. Przygotuj łaźni wodnej. Do tego w garnku z wodą opuść wypełniony formularz. Przykryć, podgrzać mieszaninę do zgęstnienia. Gotowy omlet przełożyć z formy na talerz i podawać do stołu.
2
Omlet z яблокамиВзбейте jaja. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plasterki. Roztopić na patelni masło i стушите w nim pokrojone w plasterki jabłka. Wlać roztrzepane jajka i smażyć, cały czas mieszając, aby nie powstała na dole twarda skorupa. Żywieniowego, złożyć omlet na pół i posypać cukrem pudrem.
3
Omlet натуральныйЯйца ubić widelcem tak, aby żółtko i białko dobrze się wymieszały, a następnie dodać zimne mleko i roztwór soli (szczypta soli, rozwódka 2 łyżeczki wody). Rozgrzej patelnię i rozpuść w nim masło, daj mu gotować. Wlać взбитую masę i gotować na średnim ogniu, obracając patelnię za uchwyt. Jak tylko omlet zgęstnieje, powoli zginać go cienkim nożem od brzegów do środka, nadając kształt podłużny placek. Gotowy omlet przełożyć na podgrzać danie spojenia, pokroić na porcje.
Należy zwrócić uwagę
Na skorupce jajka mogą być zarazki, więc zanim rozbić jajko, umyć go.

Porada
W омлетах z dużą ilością jaj wybierają dziecku porcję z połowy, która okazuje się więcej powietrza, niż w омлетах z jednego jajka. Potrawy z jajek będą bujne, jeśli połowę białka ubić na pianę i, przed tym, jak gotować, wymieszać z resztą jajecznej masie. Aby omlet był bardziej lotniczego, szczególnie w słodkich яичницах, umiesz jeden lub dwa białka w lekką pianę, dodając kilka kawałków masła.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.