Trądzik jest nie do końca normalnej змеевидной kształt ryby. Przepisy jej przygotowania jest wiele i każdy z nich ma swoje własne cechy, co czyni go bardzo smaczne, miękkie i pachnące.
Trzeba
-
- Węgorz w zielonym sosie:
- węgorz – 1,5-2 kg;
- woda – ? szklanki;
- jajko – 3-4 sztuki;
- cytryna – 2 sztuki;
- olej – 1 szklanka;
- białe wino – ? szklanki;
- zioła (mięta
- szałwia
- trybula
- pietruszka i szczaw) – 1 promień;
- sól
- pieprz – do smaku.
- Węgorz „w-niebieskiego”:
- węgorz – 4 kromki (200 gramów);
- białe wino – 2 szklanki;
- woda – ? łyżki;
- ocet (na trawie) – 3 łyżki;
- sól – 1 łyżeczka;
- liść laurowy – 2 sztuki;
- musztarda – ? łyżeczki;
- szałwia – 1 łyżeczka;
- pieprz czarny groszek – 10 sztuk;
- cebula – 100 g;
- marchew – 100 g;
- seler (korzeń) – 100 gramów;
- natka pietruszki – 1 pęczek.
- Węgorz z chrzanem:
- węgorz – 500 gramów;
- chrzan – 100 gramów;
- mąka – 1 łyżka;
- olej roślinny – 3 łyżki;
- sól
- ocet 3% r-r – do smaku.
Instrukcja
1
Dla tego wspaniałego dania kuchni belgijskiej, wybierz małych zaskórników. Dokładnie je opłukać w zimnej wodzie i drenaż, промокнув chusteczką. Następnie usuń głowy, delikatnie zdjąć skórę i pokroić tuszki na małe kawałki o długości około 5 centymetrów.
2
Do garnka wlać olej i włożyć tam kawałki węgorza, doprawić solą, pieprzem i posypać posiekanymi pikantnych ziół (mięty, szałwii, кервелем, pietruszką i щавелем).
3
Postaw na średnim ogniu i gotować, stale mieszając w ciągu 10-15 minut, a następnie dodać białe wino i wodę, tak aby płyn ten pełni narzuty węgorza. Odrzucić ogień i gotować jeszcze przez około 12-15 minut.
4
Aż ryba się gotuje, przygotować sos. Do tego za pomocą rózgi lub miksera ubić żółtka, dodać sok z cytryny i jeszcze raz ubić.
5
Zdjąć patelnię z rybą z ognia, przełożyć węgorza na półmisek, polać sosem i ostudzić. Tylko wtedy podawać do stołu.
6
Do gotowania węgorza się „niebieskiego”, weź kawałki ryby, dokładnie umyć w zimnej wodzie, ale nie обсушивайте.
7
Cebulę i marchew pokroić pierścieni.
8
Seler drobno posiekać, a pietruszkę i zostaw w wiązce.
9
Warzywa i zioła umieścić w rondelku, dodać wodę, wino, ocet i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
10
Następnie wlać do garnka kawałki węgorza, doprawić solą, pieprzem, dodać musztardę, szałwia, liść laurowy i postaw na małym ogniu. Gotować około 15-20 minut.
11
Ułożyć gotowego węgorza na talerz i podawać do stołu.
12
Zazwyczaj jako dodatek do угрю się „niebieskiego” serwuje gotowane ziemniaki i surówka.
13
Do gotowania węgorza z chrzanem do miski wysmarowanej olejem, cienką warstwą położyć starte na drobnej tarce chrzan, na wierzchu ułożyć rybę. Dodać wodę, sól, ocet i gotować do miękkości.
14
Następnie spuścić część bulionu, dodać mąkę i olej, wszystko dokładnie wymieszać i otrzymaną masą zalać rybę. Gotować jeszcze 15-20 minut. Przełożyć na półmisek i podawać do stołu na gorąco.
Kategoria:
Przepisy kulinarne