Kapusta jest szeroko rozpowszechniona w krajach Europy Zachodniej. Ojczyzną jej jest Włochy. W Rosji największą popularność zyskał w XIX wieku. Ta kapusta, która posiada wysokie właściwości odżywcze, w XX wieku został niesłusznie zapomniany.
Instrukcja
1
Kapusta przypomina белокочанную. Jednak nie można ich pomylić. Liście sabaudzkiej kapusty bardziej subtelne i delikatne, i mają пузырчатое budowę. Ich kolor waha się od jasno-zielonego do czarnego, w zależności od odmiany. Sałaty luźne, niewielkich rozmiarów. Kapusta posiada doskonałe smakowych i odżywczych właściwości. Różni dużej odporności na mróz. Tym nie mniej, jest mało rozpowszechniona, ponieważ ma niską wydajność, nie nadaje się do konserwowania i rośnięcia i źle przechowywane świeże.
2
Do przechowywania nadają się odmiany późno dojrzewające. Раннеспелые odmiany są bardzo złe. Sprzątają савойскую kapustę później kapusty, ponieważ jest ona w stanie znieść temperatury ?7 stopni, a jej walory smakowe przy tym tylko poprawiają. Masa główek przeznaczonych do przechowywania — nie mniej niż 0,4 kg. muszą mieć 2-3 przylegających укрывных arkusza, zabezpieczających przed zabrudzeniem i uszkodzeniem. Przewożą kapustę w skrzynkach lub koszach, ponieważ sałaty łatwo uszkodzone.
3
Przechowywać савойскую kapustę można w piwnicy w temperaturze 2-3 stopni i wilgotności względnej 90 -95 %. Doskonale sprawdza się przechowywanie z korzeniami. Korzenie kapusty прикопайте lub wsypać wilgotnym piaskiem.
4
Kapusta może być przechowywane w drewnianych skrzyniach lub na paletach. Sałaty ułożyć w jednym rzędzie, daktyle skróć do 3 cm, pozostawić na 2-3 покрывных arkusza.
5
Dobrze przechowuje kapusta z zapisanej systemem korzeniowym na ocieplanych balkonach i w stodołach. Sałaty ułóż w pozycji stojącej lub zawiesić.
6
Савойскую kapustę z zapisanymi korzenie można przechowywać w wykopach. Sałaty układa się przy temperaturze powietrza 1-2 stopnie, zrób warstwy z papieru lub folii, przez szereg zapakować do woreczków ziemią.
Kategoria:
Żywność