Jak przechowywać domowy makaron

Przygotować domowy makaron jest bardzo proste, i to, ale zajmuje dużo czasu. Zwłaszcza, jeśli nie masz maszynki do makaronu i trzeba rozwinąć ciasto ręcznie. W takiej sytuacji, oczywiście, wygodniej zrobić dużo makaronu, ale wtedy pojawia się pytanie – jak ją przechowywać? To zależy od tego, na jaki okres można liczyć.

Jak przechowywać domowy makaron

Instrukcja

1
Zorganizuj miejsce do suszenia twojej makaronu. Najbardziej wygodna opcja – specjalne stojaki. Można na nich suszyć nie tylko makaron, ale i warstwy ciasta, lasagne, cieniutką makarony i inne makarony. Jeśli nie masz takich stojaków, powiesić na oparcia kilka krzeseł czyste lniane ręczniki kuchenne. Niektóre suszone kluski na suszarce do ubrań, także wstępnie przykryć ją ręcznikami. Krótki gruby makaron suszy po prostu na застеленной czyste serwetki poziomej powierzchni.
2
Припылите makaron z mąki, zanim zaczniesz ją do wyschnięcia. Krótki makaron, umieścić w misce z mąką i dobrze поворошите jej tam. Zetrzyj nadmiar mąki i rozłożyć makaron w jednej warstwie na słupkach lub na blacie. Upewnij się, że makaron nie склеена między sobą, że paski nie sklejają się ze sobą.
3
Jeśli chcesz przechowywać makaron ponad miesiąc, to najlepiej ją zamrozić. Do tego suche kluski około 20 minut, a następnie delikatnie rozłożyć w jednej warstwie na deskach i prześlij do zamrażarki. Gdy makaron trochę подмерзнет, rozłożyć ją na kontenerów, надпишите na nich okres budowy i wysłać z powrotem do zamrażarki. Taki makaron można przechowywać do 6 miesięcy.
4
Jeśli nie planujesz przechowywać makaron więcej 3-7 dni, lekko osuszyć jej i umieścić w zip-pakiet lub kontener. Odłóż do lodówki.
5
Aby przechowywać makaron w spiżarni lub w kuchennych szafkach, trzeba ją wcześniej dobrze wysuszyć. Może to potrwać do 24 godzin. Poprawnie suszu makaron sztywna i ломкая. Ponieważ na taki makaronu łatwo może rozwinąć się pleśń, należy upewnić się, że pojemnik, w który można ją usunie, zamykano hermetycznie, a w miejscu przechowywania było sucho. Suchy makaron jest przechowywany około 1 miesiąca.
6
Отваренная domowy makaron bez bulionu, farszu lub sosu może być przechowywane w lodówce, w szczelnym pojemniku, około tygodnia. Jeśli chcesz przechowywać отваренную makaron dłużej, wymieszać z niewielką ilością roztopionego masła lub oleju roślinnego (to zapobiega zlepianiu), umieścić w pojemniku lub zip-pakiet i zamrozić. Taki makaron można przechowywać w lodówce około 3 miesięcy.
logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.