Łotewskich шпеккухены, meksykańskie эмпанадос, uzbecka samsa i włoskie calzone – te i setki innych ciasta z ptyś, пресного, drożdżowego i бездрожжевого ciasta z różnymi nadzieniami pieczone są w piekarniku. Każdy z pieczywa ma swoje własne cechy gotowania, ale istnieją ogólne zasady dotyczące tego, jak piec bułeczki w piekarniku.
Trzeba
-
- termometr;
- blachę;
- пекарская papier;
- kamień do pieczenia.
Instrukcja
1
Temperatury режимЗа 15-20 minut przed tym, jak umieścić gotowe bułeczki do piekarnika, należy ją włączyć i podgrzać do odpowiedniej temperatury. Ogólna zasada jest taka – jeśli выпекаете chrupiące wyroby, temperatura powinna być wysoka, jeśli interesuje cię puszyste miękkie ciasto, to musisz trzymać się średniej temperatury. Zazwyczaj zakres temperatur podano w przepisie, w stopniach Celsjusza (C) lub Fahrenheita (F), jeśli jest to przepis w języku obcym.
2
Temat°C to 32°F, stopień Fahrenheita wynosi 5/9 stopni Celsjusza. Jeśli nie lubisz długich obliczeń matematycznych, skorzystaj z kalkulatora w internecie. – Na przykład ten: fahrenheit-celsius.info.
3
Jeśli w przepisie nie jest podana dokładna temperatura, a jest napisane że piec placki trzeba w nagrzanym piekarniku, przyjmuje się, że разогреете ją do 200-220°C. Gorący piekarnik to 240-250°C, średnia temperatura lub umiarkowane ciepło to 175-190°c, a najniższa – 140-150°C. Jeśli to jeden z twoich pierwszych eksperymentów z ciastem, nie wybieraj taki przepis, w którym pomijane są tak ważne szczegóły.
4
Zdarza się, że termometr w piekarniku uszkodzony lub nieobecny na początku. W tym przypadku przesuń prosty test. Weź kawałek piekarskiej papieru i sprawdź, kiedy jest z białego staje się złocistym. To zajmie 30 sekund, jeśli w piecu wysoką gorączkę, minutę, jeśli temperatura jest wysoka, półtorej minuty w średnich temperaturach i przez trzy minuty, jeśli w piekarniku w niskiej temperaturze.
5
Żar w piecu podnosi się do góry, więc placki z ciasta na herbatniki, z dużą zawartością oleju lub tłuszczu, należy umieszczać bliżej do połowy lub nieco poniżej, aby tłuszcz nie topi się zbyt szybko. Postne placki trzeba umieścić nieco wyżej.
6
Jeśli twój piekarnik nagrzewa się nierównomiernie – z jednej strony ciasto jest już gotowe, a z drugiej jeszcze surowe, kupić kamień do pieczenia. Jest on w stanie akumulować i dystrybucji ciepła. Jeśli духовая piec nie może się rozgrzać do odpowiedniej temperatury, niektóre zwierzęta rzemieślników po prostu instalują w piekarniku kilka glinianych cegieł, które akumulują ciepło i zwiększają żar.
7
ВремяКрохотные placki pieczone są szybciej niż duże. Wyroby z ciasta drożdżowego, z reguły wymagają więcej czasu na przygotowanie niż z puff. Najłatwiej jest nie tylko przestrzegać czas określony przez autora przepisu, ale i śledzić ciastka przez szybę. Zwykle o gotowości do ciasta wyraźnie świadczy złoty czerwona skóra.
8
Oprzyrządowanie do tego piec torty i ciasta, idealnie nadają się blachy z żaroodpornego szkła. Są one dobrze akumulują ciepło, i można śledzić gotowość do ciasta, nie tylko zwracając uwagę na ich wierzch, ale i zobaczyć, пропеклись czy na dole.
9
Kamienie do pieczenia są idealne do przygotowania pieczywa drożdżowego, ponieważ są one raz oddają ciepło, pomagając пирожкам „w górę”. Ich porowata struktura najpierw dobrze wchłania wilgoć, a potem oddaje ją, że nie daje testu ani wyciec, ani przypalać.
10
Jeśli piecze na zwykłym garnku, użyj piekarskiej pergamin. Nie trzeba smarować tłuszczem. Ciasto, jak zwykle, do niego nie пригорают, tak i po blasze do pieczenia wystarczy opłukać.
Kategoria:
Przepisy kulinarne