Jak запаривать otręby

W otrębach skupia się 90% przydatnych biologicznie aktywnych składników ziarna. Główna ich wartość bogate w błonnik, której niedobór może prowadzić do wielu chorób jelit i дисбактериозу. Spożywanie otrąb reguluje mikroflorę, robią wydalanie dróg żółciowych, przyczyniają się do zmniejszenia nadwagi.

Jak запаривать otręby

Trzeba

  • Dla запаривания owsianych:
  • – 400 g otrąb;
  • – litr wody.
  • W leczeniu zapalenia oskrzeli:
  • – 400 g otrąb;
  • – 1,5 l wody.
  • Dla rekonwalescencji po chorobach:
  • – 1 łyżka z cholewkami z otrąb;
  • – 2 szklanki wody;
  • – łyżka miodu.
  • Do placków z otrąb:
  • – otręby;
  • – mąka;
  • – zioła do smaku.

Instrukcja

1
Запаривание отрубейНасыпьте 400 g otrąb w misce i zalać litrem wrzącej wody. Musi ona dobrze pokryć otręby. Przykryć pokrywką i zostawić do pęcznienia. Za dwadzieścia minut-trzydzieści wodę delikatnie osuszyć. Powstałą zawiesinę należy dodawać do różnych potraw: sałatki, przystawki, zupy. Lub jeść, popijając wodą.
2
Do leczenia бронхитовЗалейте 400 g owsianych 1,5 l wrzącej wody, przykryć pokrywką i pozostawić w ciągu trzydziestu minut. Następnie przecedzić przez sito lub gazy filtr. Przy chorobie zapalenie oskrzeli jeść nie tylko запаренные otręby, ale i процеженный napar. Pić w ciągu dnia zamiast kawy i herbaty.
3
Dla regeneracji sił po заболеванийЗалейте łyżkę z cholewkami z otrębów dwoma szklankami wody. Postaw na małym ogniu i gotować w ciągu trzydziestu-czterdziestu minut, mieszając co pewien czas. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać łyżkę miodu i dobrze wymieszać. Jeść na ciepło i zimno w 50 g trzy-cztery razy dziennie.
4
Wstępnie запаренные otręby zaleca się przyjmować według schematu: po jednej łyżeczki w ciągu pierwszych dwóch tygodni. Następnie zwiększyć dawkę i bierz otręby trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Po normalizacji pracy jelit, należy przez jakiś czas kontynuować leczenie, zmniejszając dawkę do dwóch łyżeczek dziennie. Można w celach leczniczych i profilaktycznych spożywać otręby na innym schemacie: jedną łyżeczkę trzy razy dziennie. Przez siedem-dziesięć dni, dawkę należy zwiększyć do dwóch łyżeczek. Jeszcze przez siedem-dziesięć dni doprowadzić odbiór otrąb do dwóch łyżek. Bierz ich do pełnego odzyskiwania pracy jelit, stopniowo dodając jedną łyżeczkę dziennie. Ale pamiętaj – ilość otrąb nie powinno przekraczać siedmiu-ośmiu łyżek dziennie.
5
Tortille z отрубейНасыпьте w pojemność otręby i zalać wrzącą wodą, aby woda dobrze je pokryła. Zostaw otręby запариваться i размокать do rana. Następnie bardzo ostrożnie zlać nadmiar wody, jeśli będą i dodać otręby taką ilość mąki, aby można było zagnieść wyrobić ciasto. Forma z ciasta placki typu małych kotletów. Posmarować blachę olejem, ułożyć na niej ciastka z otrębów i umieścić w rozgrzany do 180 stopni piekarnika. Po dziesięciu minutach odwrócić placki na drugą stronę i dalej piec do miękkości. W tortille przy замесе ciasta można dodać różne zioła. Są one zalecane osobom cierpiącym na różne jelitowe.
Należy zwrócić uwagę
Otręby należy pić wody. Substancji włóknistych, dzięki którym tak cenione otręby, działają tylko wtedy, gdy pęcznieją, wchłaniając w siebie wodę.

Porada
Przy całej ich użyteczności, zbyt ponieść otrębami nie warto. Dzienna ich dawka nie powinna przekraczać 30 gramów. Również nie zaleca się spożywać otręby ludziom potrzebującym w łagodnej diety.

logo
Article Categories:
Zdrowe odżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *