Jak napar otręby

W otręby zawierają błonnik, który poprawia pracę jelit, pomagają mu pozbyć się nagromadzonych toksyn, normalizuje mikroflorę i przyspieszają procesy metaboliczne. Dzięki tym i innym korzystne właściwości, otręby wchodzą w skład różnych diet. Ale aby leczenie było bardzo skuteczne, ważne jest, aby prawidłowo zaparzyć je.

Jak napar otręby

Trzeba

  • – otręby;
  • – woda;
  • – szklankę mleka.

Instrukcja

1
Otręby są przydatne nie tylko dla jelit, ale i dla układu sercowo-naczyniowego. Potas, wchodzący w ich skład, jest niezbędny dla sprawnego funkcjonowania mięśnia sercowego. Magnez rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Ponadto, otręby pomagają utrzymać w normie poziom glukozy we krwi, a jest to szczególnie ważne dla chorych na cukrzycę.
2
Wlać szklankę otrąb litr stromy wrzącej wody. Przykryć naczynie pokrywką, daj отрубям zaparzać przez 30 minut. To oni разбухнут i staną się podobni do papki. Po tym, jak сольете nadmiar wody, otręby będą gotowe do spożycia. Jeść je trzy razy dziennie po łyżeczce, na trzeci tydzień odbioru zwiększ jednorazową porcję w 2-4 razy (w zależności od indywidualnej tolerancji produktu). Można jeść otręby kursem o długości 1-1,5 miesiąca, ale szkody nie będzie, jeśli można zwiększyć czas podawania do 2-3 miesięcy.
3
Jeśli chcesz brać otręby jako działaniu ogólno wzmacniającym środki, zamknij je w następujący sposób. Wsypać łyżkę otrąb do garnka, zalać dwoma szklankami wody i gotować na średnim ogniu przez pół godziny. Powstałą masę można jeść jako samodzielne danie, ale można wymieszać z warzywami, zupy lub kaszą. Czas trwania leczenia — tydzień. Częstotliwość odbioru — 2-3 razy dziennie.
4
Przy zaparciach i pomocniczo otręby, заваренные w mleku. Wlać do nich dwie łyżki surowca, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz. Domagaj otręby 30-40 minut. W tym przypadku trzeba brać nie tylko otręby, ale i wynikowy mleczny wywar. Rozprowadź otrzymany środek na 2-3 części i wykorzystać w ciągu doby.
Należy zwrócić uwagę
W niektórych przypadkach, otręby są przeciwwskazane. Nie należy jeść ich w ostrej гастродуоденита, jelit, zakażenia i choroby wrzodowej żołądka.

logo
Kategoria:
Więcej

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.