Jak spożywać olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy jest to produkt bogaty w witaminy i minerały niezbędne dla zdrowia organizmu. Ma to zastosowanie zarówno do zapobiegania, jak i leczenia. Długość odbioru i dawka zależy od danej choroby.

Jak spożywać olej z kiełków pszenicy

Trzeba

  • – Olej z kiełków pszenicy.

Instrukcja

1
Przed tym, jak spożywać olej z kiełków pszenicy, należy skonsultować się z lekarzem. Pomimo całej swojej przydatności, olej ma szereg przeciwwskazań. Nie zaleca się osobom cierpiącym na kamicę lub kamicy żółciowej choroby, aby nie prowokować ich nasilenie.
2
Dla podtrzymania zdrowia i wzmocnienia odporności olej z pszenicy należy przyjmować w ciągu miesiąca. Dzienna dawka – 2 łyżeczki dziennie, które wykorzystywane są na pół godziny przed posiłkiem. Jeśli smak oleju kategorycznie się nie podoba, można dodawać go już gotowe dania: napełniać się nim sałatki, kasze i inne i dodatków, ale nie poddawać obróbce cieplnej. Smażyć na takim oleju nie można, tak jak po podgrzaniu traci wszystkie cenne właściwości.
3
Do leczenia zapalenia błony śluzowej żołądka i wrzody należy przyjmować jedną łyżeczkę oleju z kiełków pszenicy dziennie, rano i na czczo. Kurs leczenia trwa 1-2 miesiące i spotyka się z zachowaniem odpowiedniej dla danych chorób dietą. Jako profilaktyki zapalenie błony śluzowej żołądka można spożywać 1 łyżeczkę oleju wieczorem, po kolacji.
4
Wiek dzieci i ciąża nie stanowi przeciwwskazania do profilaktycznego przyjmowania oleju, są dostosowane tylko do dawki. Po 6 latach dziecku można dać pół łyżeczki preparatu dwa razy dziennie. Wzmocnienie odporności w podobny sposób należy co najmniej dwa tygodnie. Taką samą dawkę oleju polecam i kobietom w ciąży, których stosowanie oleju pozwala nie tylko dostarczać do organizmu witaminy, ale i poprawić pracę jelit.
Porada
Niezależnie od tego, приобреталось czy olej z pszenicy w aptece lub zrobione samodzielnie, efekt leczniczy od jego odbiór jest możliwy tylko w przypadku przestrzegania zasad przechowywania. Traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 15 stopni ciepła i w kontakcie ze światłem. Okres trwałości leku wynosi 1 rok. Już otwarte butelki najlepiej przechowywać w lodówce.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.