Jak zrobić пророщенную pszenicę

Пророщенная pszenica – prawdziwy uzdrowiciel. Hamuje procesy starzenia się skóry i znacznie poprawia przemianę materii, odżywia organizm energią i jest źródłem witamin. Kiełki zboża stały się integralną częścią zasilania zwolenników zdrowego stylu życia. Kiełkują pszenicę w domu nie jest trudne, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad.

Jak zrobić пророщенную pszenicę

Trzeba

  • – 80-100 g pszenicy (najlepiej twardych odmian).

Instrukcja

1
Weź 80-100 g pszenicy. Dobrze jej переберите, wyrzucając wszystkie uszkodzone i niedojrzałe ziarna. Następnie dokładnie opłukać pod strumieniem przegotowanej wody dwa-trzy razy. Namoczyć na chwilę pszenicę w dużej ilości wody, a następnie wyrzuć wszystkie всплывшие ziarna. Jeśli w trakcie tej procedury było ponad 3% ziaren замачиваемой pszenicy, nie należy jej używać do kiełkowania. Korzyści takie zboża nie przyniosą.
2
Rozłożyć промытую pszenicę warstwą dwa-trzy centymetry w porcelanowym lub szklanym pojemniku.
3
Wlać pszenicę na noc przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej, tak aby pokrywała warstwa wierzchnia na pięć-sześć centymetrów.
4
Rano wodę wylać, a pszenicę opłukać. Na dno pojemnika ułożyć wilgotnej szmatki, na niej rozłożyć pszenicę warstwą nie więcej niż trzech centymetrów, a na wierzchu ułóż kolejną warstwę wilgotnej tkaniny.
5
Umieścić naczynia z pszenicą w ciepłe miejsce i, w razie potrzeby, nawilżać pszenicę.
6
Jeśli zrobiłeś wszystko tak, na drugi dzień powinny pojawić się małe kiełki. Kiedy dotrą do 2 mm – pszenica jest gotowa do spożycia. Należy przemyć ją jeszcze raz.
7
W celu przyspieszenia procesu kiełkowania weź dwie łyżki pszenicy, переберите, dokładnie opłukać i zalać na noc wodą.
8
Rano wodę zlać, nasiona przepłukać i ссыпьте w szklanym słoiku.
9
Przykryj słoik gazą, którą należy przymocować gumką.
10
Umieść słoik z pszenicy pod kątem 45 stopni do góry dnem. Размокшие ziarna podzielić się ściany banki, a gaza nie da im spać.
11
Przez kilka godzin kiełki проклюнутся i będą gotowe do spożycia. Nie zapomnij tylko je umyć
12
Aby uzyskać 100 g kiełków pszenicy trzeba wziąć 70 g suchych ziaren lub 3,5 łyżki. Minimalna dawka początkowa odbioru siewek pszenicy dla osoby dorosłej – 20 g lub jedna łyżka, dawkę można stopniowo zwiększyć do 70 g.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli chcesz poprawić pracę jelit lub pozbyć się dysbakteriozy, kiełki pszenicy należy przyjmować za 20-30 minut przed posiłkiem.

Porada
Do spożywania kiełków pszenicy w celach profilaktycznych można ją dodawać do różnego zimne jedzenie: sałatki, vinaigrettes, twaróg.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.