Jak ustalić tłuszcz roślinny

Roślinne tłuszcze, w przeciwieństwie do olejów roślinnych, nazywają produkty uwodorniania (utwardzania) olejów roślinnych (palmowego, słonecznikowego, itp.), które następnie są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym jako zamiennik tłuszczu mleka, do pieczenia ciast, jako smażenia itp. Naukowcy, dietetycy ostrzegają o niebezpieczeństwach takich tłuszczów dla zdrowia.

Jak ustalić tłuszcz roślinny

Trzeba

  • – mocne punkty lub lupa.

Instrukcja

1
Traktować z ostrożnością do takich produktów jak lody, chleb, chipsy, czekolady, margaryny, wyroby cukiernicze, mleko skondensowane mleko, ser, masło, spread. Badania tych produktów wykazały, że w nich najbardziej wysoko treści utwardzonego oleju palmowego. Olej palmowy – najtańsze z olejów roślinnych na światowym rynku, jednak niektóre produkty jego utwardzania obce dla organizmu ludzkiego (np. niektóre spód nich rozpadają się tylko w temperaturze powyżej 40oc).
2
Należy zwrócić uwagę na etykiety tradycyjnych produktów mlecznych: producentów obowiązują zmieniać nazwę produktu, jeśli do jego przygotowania użyto tłuszcz roślinny. Na przykład, ser nazywa się „produkt serowy”, ser topiony – „produkt serowy skondensowany”, twaróg – „ser” lub „sernika produkt”, „творожок”. Zamiast „śmietana” na etykiecie będzie „produkt krem”, „сметанка”, skondensowane mleko nazywa się „mleko skondensowane”, „produkt mleczny, gęsty”, masło – „lekki olej”.
3
Spójrz na etykiecie lodów: nie może stać marka ukochanego z dzieciństwa lody, ale nie będzie samego słowa „lody”. To oznacza, że w produkcie wysoka zawartość tłuszczów roślinnych, i nie wolno go nazywać lodami. Jeśli jego zawartość jest niewielka (do 50%), to „lody” będzie stać na etykiecie i w tym przypadku, aby uniknąć stosowania takich tłuszczu na 100%, trzeba spojrzeć na skład produktu. W składzie „lodów produktu” można spotkać: „lody z kombinowanym składzie surowca”, „lody z tłuszczem roślinnym”.
4
Wybierając masło, spójrz na nazwy i składu produktu. Lekkim olejem nazywają produkt z użyciem tłuszczów roślinnych, zawartość tłuszczu roślinnego wskazany w składzie. Sytuacja ze spreadami – bardziej szczególna, ponieważ prawo jest ustawiona maksymalna zawartość w nich takich tłuszczów – do 70%, co do margaryny, tutaj nie ma ograniczeń, i może na 100% składa się z surowców roślinnych.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.