Jak gotować w kąpieli wodnej

W kąpieli wodnej przygotowuje się masa produktów, począwszy od nalewek z ziół do dzieci i dietą. Z pewnością znacznie łatwiej jest użyć do tego procesu parowiec, ale i za pomocą zwykłego дуршлага i garnki większej ilości można uzyskać nie mniej przydatne produkty.

Jak gotować w kąpieli wodnej

Instrukcja

1
Jeśli w domu nie ma specjalnej wyposażonej w naczynia do gotowania, górna część w której jest zbiornik z otworami przelotowymi, przez które będą przenikać par, weź zwykły durszlak. Można również skorzystać z formularza i bez otworów, podstawowym wymogiem do niej odnosi się tylko do tego, że musi w całości zmieścić się w większą średnicę pojemność.
2
Wlać do dużego garnka taką ilość ciepłej wody, aby sięgała dna дуршлага lub dwie trzecie narzuty ciągłą pojemność, umieszczoną w niej. Ważne jest, aby po zagotowaniu woda nie dostawała się do pojemników z żywnością, inaczej cały efekt łaźni wodnej będzie zgubiony, wszystkie składniki odżywcze z produktów pójdą w wodzie.
3
Postaw garnek na ogniu i poczekaj, aż woda w nim wrze. Zanurzyć w pojemniku mniejszą średnicę pojemnik, w którym znajdują się produkty. Jeśli to mięsne kotlety lub klopsiki, można lekko posmarować durszlak olejem, aby zapobiec przywieraniu mięsa mielonego.
4
Po wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką, to pozwoli zachować wewnątrz pojemnika na tyle wysokie temperatury. Gotowość do produktu jest określana poprzez próby i z uwzględnieniem rekomendacji konkretnych przepisów. Do warzyw wymaga 30-40 minut, wszystko zależy od ich gęstości. Najdłużej тушатся kalafior i marchew. Mięso przygotowuje się dłużej, ale i tutaj dużą rolę odgrywa grubość kawałka.
Należy zwrócić uwagę
Łaźnia wodna umożliwia gotowanie bez użycia tłuszczu, co sprawia, że dania mięsne bardziej żywienioniowymi. Warzywa gotowane na parze, zachowują w sobie wszystkie witaminy i minerały, nie oddając ich отвару, w którym będą mogli gotować. Stąd korzyści potraw na parze są oczywiste.

Porada
Gotować w kąpieli wodnej jest dość proste, trzeba tylko uważać, aby woda z głównego zbiornika nie выкипела szybciej, niż przygotować się pożądane danie. Do parzenia ziół lub dzikiej róży potrzeba zaledwie 15-20 minut.

logo
Article Categories:
Zdrowe odżywianie

Comments are closed.