Wędzony węgorz – prawdziwy przysmak. Jego tłuste, miękkie mięso idealnie wchłania pachnący dym i ma piękny złocisty odcień. Kwasy tłuszczowe w składzie węgorza – nienasycone, białka pełnowartościowe, a witaminy – różne. Tak, okazuje się, że danie nie tylko smaczne, ale także użyteczne. Nadymać węgorza w zależności od możliwości twojego wędzarni i preferencji można w całości lub poszczególnymi kawałkami.
Trzeba
- – węgorz;
- – sól;
- – wędzarnia;
- – drewno.
Instrukcja
1
Jeśli przypadła żywe ryby będzie musiał zabić ją samodzielnie. Aby to zrobić, wziąć wąskie i wysokie pojemniki, wlać tam wodę i wypuszcza ryby. Następnie wlać sól w ilości 500 g na każde 5 kg węgorzy. Około godzinę ryby już nie żyje. Bardziej humanitarnego sposobu zabić zaskórników nie, dlatego, jeśli niepokoi cię ten proces, nie kupuj żywych ryb.
2
Trądzik opłukać pod bieżącą wodą i wyczyścić. Włóż nóż ostry w odbyt i zrób nacięcie aż do dolnej szczęki ryby, usuń wnętrzności. W odległości około 7,5 centymetrów od ogona znajdź nerki, a także ich usunięcia. Weź drobną sól i wyczyścić wnętrze i powierzchnię z nią, używając jej jako ścierniwa. Dobrze, jeśli jesteś w stanie ją zastąpić czystym białym drobnym piaskiem. Jeszcze raz opłucz rybę.
3
Przygotować marynatę z 1 kg soli i 5 -7 litrów wody. Podziel się trądziku grubości. Duże grube wystąpienia utrzymuj w solance 8 min. średnie – 6, cienkie nie więcej niż 4 min. Wyjąć zaskórników z solanki, opłukać pod bieżącą wodą i dobrze drenaż papierowymi ręcznikami. Wysuszyć ryby na powietrzu lub pod wentylatorem, aż jej powierzchnia zacznie błyszczeć.
4
Przygotuj wędzarni. Bierz drewno i trociny z drewna dębowego lub bukowego, od drzew owocowych. Rozpuścić w palenisku ogień z drewna, od czasu do czasu podkładając kawałki drewna. Temperatura wędzenia węgorza – 80оС. Po tym, jak w wędzarni można osiągnąć żądanej temperatury, należy dodawać tylko trociny dla gęstego równego dymu.
5
Przygotuj się do zaskórników był najbardziej przydatny do wędzenia. Jeśli masz duże wędzarnia, która pozwala powiesić ryby w całości, pierce tuszki шампурами poniżej głowy, tak aby tłuszcz spływał z niej do ogona. Umieść węgorza w wędzarni, przykryć wilgotną juta i коптите ryby od 1 godziny do 1,5 w zależności od długości i grubości tusz.
6
Jeśli chcesz nadymać ryby na ruszcie na grillu lub nad воком, pełne aromatycznych trocinami, pokroić ją na kawałki i zdjąć z nich skórę. Można najpierw zdjąć skórę, a następnie, aby wyciąć węgorza. Skórę z tej ryby kręcą „pończochy”, odcinając głowę i wiszące ryby ogonem w dół. Trądzik bez skóry będzie nie tak grubo.
Kategoria:
Popularne