Awokado ma ogromny potencjał dla organizmu człowieka, owoc ten jest bogaty w witaminy z grupy b i E, a także zawiera duże ilości mikroelementów. Spożywać najlepiej w postaci surowej – tak można zachować wszystkie cenne właściwości.
Trzeba
- Na sałatkę z awokado i krewetkami:
- – zielona sałata (lodowa lub romaine);
- – awokado 1 szt.;
- – krewetki 200 g;
- – grejpfrut;
- – cytryna;
- – oliwa z oliwek;
- – sól.
Instrukcja
1
Wybierz i разделайте awokado. Kupując owoce w sklepie, zwróć uwagę na jego elastyczność. Dojrzałe awokado będzie miękka, ale wciąż zachowuje swój kształt. Jeśli zakupiłeś niedojrzałe owoce, wystarczy umieścić go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na kilka dni. Umyć, pokroić na pół, pozostawiając dużą kość na jednej stronie. Cienką warstwę zdjąć twardej skórki, usunąć pestkę. Przycinaj awokado w kostkę lub w cienkie płatki.
2
Najprostszym sposobem spożywania owocu – rozłożył go na cienki kawałek czarnego chleba, posypać cytryny, opcjonalnie sól. Awokado bogato tłuszcze i wystarczająco dużo jak, więc taka kanapka jest idealna śniadaniowej.
3
Zrób pasztet. Rozetrzyj za pomocą wtyczki miąższ awokado, dodać sól i pieprz, trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać składniki. Nakładać pasztet na chleb, tosty lub krakersy.
4
Pokroić w cienkie plasterki awokado, doprawić solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek i dodać trochę soku z cytryny. Lekka przekąska spodoba się nawet najbardziej wyszukanych smakoszy.
5
Przygotuj sałatkę z awokado i krewetkami. Ich połączenie zaskoczy was swoim zrównoważony i bogaty smak. Rozmrozić krewetki, wyczyścić je od pancerza, pozostawiając tylko ogonek.
6
Umyć zielona sałata i drenaż na czystym ręczniku. Awokado разделайте, oszczędź skórki i pokroić w płatki. Wyczyść grejpfrut, usuń bębenkowej i разломите na małe plasterki.
7
Ułożyć na szeroki talerz rozdarty rękami sałatkę ułożyć na grejpfruty. Następnie należy umieścić awokado i krewetki. Sałatkę doprawić solą, взбрызните sokiem z cytryny i polać oliwą z oliwek. Taka sałatka nie warto mieszać, aby nie uszkodzić delikatne awokado, że zepsuje wygląd gotowego dania.
Należy zwrócić uwagę
Spożywanie awokado stale, można zauważyć pozytywne zmiany w strukturze skóry. Stanie się ona młodsza, разгладится, pozbyć się przebarwień i stanów zapalnych.
Porada
Sok z cytryny pomaga awokado pozostają świeże i nie tracą atrakcyjny wygląd w sałatce. Bez niego owoc dość szybko robi się ciemno.
Kategoria:
Żywność