Jak hodować agar agar

Agar-agar – roślinny zamiennik żelatyny, który otrzymują je brązowych i czerwonych alg. Jest bogaty w wapń, żelazo i jod, przyczynia się do wniosku toksyn z organizmu, a także poprawia pracę wątroby. Agar-agar nie zawiera kalorii i jest często stosowany w dietach odchudzających. W kuchni stosowany jest do przygotowania galaretki, marmolady i galarety.

Jak hodować agar agar

Trzeba

    • Do marmolady z agar-agaru:
    • 10 g cukru;
    • 100 ml soku pomarańczowego (konserw
    • неподслащенного);
    • 200 ml wody;
    • 5 g agar-agar
    • 140 g porzeczek puree z cukrem.

Instrukcja

1
Agar-agar używają zamiast żelatyny. On nie ma ani zapachu, ani smaku, a dzięki swojej антибактериальности przyczynia się do bardziej długotrwałego przechowywania potraw, w których jest obecny. Sprzedawany jest agar-agar zwykle w proszku (rzadziej w zbożach lub płytkami).
2
Rozpuścić proszek agarze w jakiejś ciepłej cieczy (wodzie, rosole, owocowym soku) w stosunku około jedna łyżeczka na szklankę płynu i pozostawić na piętnaście minut do spęcznienia. Następnie umieścić płyn z agar-agaru na ogień i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Kiedy jest całkowicie rozpuści, zdjąć płyn z ognia, włóż niezbędne suplementy i ostudzić danie w temperaturze pokojowej.
3
Tak jak желирующие właściwości agar-agar wahają się, aby ustalić właściwą proporcję, sprawdź je w praktyce. Do tego przed chłodzeniem całej mieszaniny, wygarnij łyżeczkę płynu i umieścić na chwilę w zamrażarce. Jeśli mieszanka szybko zamrożone – to znaczy, że proporcja wybrana prawda. Śmiało można chłodzić wszystkie danie. Jeśli nie – rozpuścić jeszcze trochę proszku w małej ilości wody i wlać do masy całkowitej.
4
Podczas gotowania galaretki z agar-agaru można użyć dowolnego znany przepis. Należy pamiętać, że agar-agar trzeba razy dwa-trzy mniej, niż żelatyny.
5
Marmolada z agar-agaru. Rozpuszczamy agar-agar w ciepłej wodzie i pozostawić do spęcznienia przez dziesięć minut. Перетертую porzeczki z cukrem rozpuścić w gorącej wodzie i dodać sok. Postaw na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wlać wodę z agar-agaru i gotować wszystkie pięć minut na cichej ogniu. Następnie chochla w формочкам, ostudzić i umieścić w lodówce. Po całkowitym zastygnięciu, wyjąć rybę jakąś galaretkę z kształtowników, zwinąć każdy w cukrze lub kokosowego стружке.
Należy zwrócić uwagę
Agar-agar rozpuszcza się całkowicie w температуте 95-100 stopni, a po schłodzeniu do 40-35 stopni roztwór nabiera гелеобразную konsystencję.

Porada
Do przygotowania marmolady można użyć dowolnego soku i dowolny dżem lub owoce przetarte z cukrem.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.