Gotowanie zupy rybnej wymaga przestrzegania specjalnych zasad. A oto ugotować zupę rybną można praktycznie z każdego ryb i według różnych receptur. Przy tym wybór dodatków i przypraw ogranicza się tylko do własnych preferencji.
Trzeba
-
- Do zupy rybnej:
- — 800 g ryb morskich;
- — 1 cebula;
- — 1 marchew;
- — 2 jajka;
- — 150 ml śmietany;
- — 1 łyżka mąki;
- — 1 łyżeczka masła;
- — 100 g korzenia selera i koperku;
- — 4 grochu czarnego pieprzu;
- — sól
- liść laurowy do smaku.
- Do rybnej zupy-puree:
- — 600 g filet z ryby (sandacz
- dorsza
- наваги);
- — 200 g oczyszczonych krewetek;
- — 2 średnie cebule;
- — 2 łyżki. l. mąki;
- — 4 łyżki masła;
- — 200 ml 30%-nych śmietany;
- — sól
- przyprawy do smaku.
Instrukcja
1
Rybny супВскипятите w garnku 1,5 l wody. Oczyść marchew, cebulę i seler. Warzywa drobno pokroić, zanurzyć we wrzącej wodzie i gotować około 5-7 minut. Rybę umyć i dodać do овощному бульону wraz z pieprzu i liść laurowy. Gdy bulion ponownie się zagotuje, zdjąć pianę, doprawić solą, ogień odrzucić i gotować jeszcze 5 min..
2
Zdjąć patelnię z ognia. Rybę wyjąć i rozłożyć na kawałki, oddzielając od kości. Bulion przecedzić. Jajka ugotować na twardo i wyczyścić od skorupy. Koperek покрошите.
3
Rozgrzej w czystej patelni masło. Smażyć na nim koperek w ciągu minuty. Następnie ogień odrzucić do minimum, всыпьте mąkę i szybko wymieszać. Stopniowo wlać bulion rybny, kontynuując mieszanie. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min..
4
Posiekać białka jaj, żółtka rozetrzyj widelcem ze śmietaną. Dodaj jajka do zupy. Wymieszać i zdjąć z ognia. W każdej płytce umieścić kawałek ryby i chochla gotową zupę rybną.
5
Zupa rybna-пюреВымойте ryby, usunąć drobne kości i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Smażyć cebulę przez kilka minut w małej ilości dobrze rozgrzanego masła. Następnie dodaj do niego rybę i krewetki. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, następnie ostudzić. Odłóż kilka kawałków ryby i krewetki do dekoracji gotowego dania.
6
Rozgrzać w naczyniu żaroodpornym pozostałe masło. Всыпьте mąkę i podsmażyć ją na jasno-złoty kolor 2-3 minuty. Stale mieszając wlać 1,5 l wody. Zamiast wody lepiej użyć rybny lub bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na małym ogniu na 5 minut, mieszając co pewien czas.
7
Posiekać w blenderze smażona cebula, ryby i krewetki, a następnie wytrzeć puree przez sito. Gotowy bulion przełożyć rybne ziemniaki, wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
8
Обдайте a la carte naczynia z wrzącą wodą. W każdej połóż po креветке i kawałek ryby. Chochla zupa rybna-puree i posypać na życzenie рубленной zielenią.
Kategoria:
Popularne