Jak gotować ciasto ziemniaczane

Dziś trudno sobie wyobrazić, że ziemniaki został sprowadzony do Europy z Ameryki Południowej w odległości około 300 lat temu. On szybko stał się popularny i teraz zajmuje honorowe miejsce w kuchni różnych narodów. Z niego można przygotować wiele smacznych i pożywnych dań. Ziemniaki gotowane, duszone, smażone, pieczone, z niego można nawet upiec ciasto.

Jak gotować ciasto ziemniaczane

Trzeba

    • Do ziemniaczanego ciasta:
    • 1 kg ziemniaków;
    • 2 jajka;
    • 3 średnie cebule;
    • 1 szklanka mleka;
    • 3 łyżki masła;
    • olej roślinny;
    • bułka tarta;
    • sól.
    • Dla grzybowy sos:
    • 50 g suszonych grzybów;
    • łyżka mąki;
    • cebula;
    • łyżka masła;
    • olej roślinny;
    • sól.

Instrukcja

1
Ziemniaki oczyścić, umyć i ugotować. Spuścić wodę, a garnek z ziemniakami jeszcze chwilę potrzymać na małym ogniu lub w piekarniku, aby reszta wody wyparował.
2
Oczyścić cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na oleju roślinnym.
3
Zetrzyj ziemniaki na gorąco przez sito lub mash drewnianym tłuczkiem. Dodać masło, jajka i sól.
4
Zagotuj mleko i stopniowo wlać go do puree z ziemniaków. Wszystko dobrze wymieszać i delikatnie wymieszaj łyżką.
5
Nasmarować formę lub patelnię olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej połowę masy ziemniaczanej i wyprostować.
6
Umieść ziemniaków masę warstwa tosty cebuli i przykryć resztą ziemniaków. Ponownie wyrównać, posypać olejem lub posmarować śmietaną.
7
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włożyć do niego formę z ziemniakami ciasta запекаться minut na dwadzieścia-dwadzieścia pięć.
8
Do картофельному torcie można złożyć grzybowym sosem. Do jego przygotowania umyć dokładnie suszone grzyby w ciepłej przegotowanej wodzie i namoczyć w trzy szklanki zimnej wody w ciągu dwóch-trzech godzin.
9
Gotować grzyby w tej samej wodzie, w której zostały nasączone. Nie солите. Gdy grzyby będą gotowe, przecedzić bulion przez sito lub złożone w kilka warstw gazy. Ugotowane grzyby drobno posiekaj.
10
Roztopić na patelni masło i smażyć na nim mąkę do jasno-brązowego koloru. Rozpuścić dwie szklanki gorącego процеженного bulionu.
11
Gotować sos przy słabym wrzenia minut piętnaście, dwadzieścia minut,.
12
Oczyścić cebulę, drobno posiekać i narybku na oleju roślinnym. Dodać do niego posiekane gotowane grzyby i lekko smażyć razem z cebulą.
13
Przełożyć grzyby z cebulą, sos, doprawić solą i pozostawić do gotować kilka minut.
Należy zwrócić uwagę
Do przygotowania masy ziemniaczanej lub puree używaj tylko gorące mleko, inaczej ziemniaki można kupić szary odcień.

Porada
Ziemniaczane ciasto według tego przepisu można przygotować z dowolnych warzyw lub mielonym mięsem.

logo
Kategoria:
Popularne

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.