Jaja przepiórcze zawierają dużą ilość witamin, mikroelementów i aminokwasów. Doskonale nadają się do zup dzieci i szlachetny i w smaku jest o wiele smaczniejsze jajka innych ptaków. Ich waga nie przekracza 10-12 g, łupina malowany brązowymi plamkami. Gotować jaja przepiórcze jest bardzo prosta.
Trzeba
-
- Jaja przepiórcze;
- Garnek;
- Sól;
- Woda.
Instrukcja
1
Wlać do garnka zimnej wody, dodać niewielką ilość soli i umieścić na ogniu.
2
Gdy woda się zagotuje, włóż w nią jaja przepiórcze i gotować na umiarkowanym ogniu. Gotuj je na miękko w ciągu dwóch minut. A na twardo trzeba je gotować przez pięć minut.
3
Gotowe jaja przepiórcze zanurzyć w zimnej wodzie i zacznij czyścić. Smacznego!
Należy zwrócić uwagę
Jaja przepiórki nie są zainfekowane сальмонеллезом, dlatego można je spożywać w postaci surowej.
Nie gotować ten produkt od razu, tylko wyjął z lodówki: w gorącej wodzie mogą popękać.
Nie gotować ten produkt od razu, tylko wyjął z lodówki: w gorącej wodzie mogą popękać.
Porada
Czas przechowywania w lodówce – 60 dni, w temperaturze pokojowej do 30 dni.
Jaja przepiórcze są używane w leczeniu: przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego, astma oskrzelowa, choroby serca, układu nerwowego. W leczeniu używa i skorupy.
Jaja przepiórcze są używane w leczeniu: przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego, astma oskrzelowa, choroby serca, układu nerwowego. W leczeniu używa i skorupy.
Kategoria:
Popularne