Jak gotować lody czekoladowe

Domowe lody wyróżnia się od покупного tym, że można kontrolować proces gotowania od początku do końca i mogą być pewni jakości wszystkich składników. Domowe lody czekoladowe będzie właśnie czekoladowym, a nie z aromaty „Kakao” identyczny z naturalnym.

Jak gotować lody czekoladowe

Trzeba

    • Dla lodów czekoladowych z koniakiem:
    • 400 g śmietany 35% (do ubijania);
    • 3яйца;
    • 50 g mleka;
    • 50 g gorzkiej czekolady;
    • 100 g cukru;
    • 2 łyżki. l koniaku.
    • Dla lodów czekoladowych:
    • 6 żółtek;
    • 3 białka;
    • 75 g cukru;
    • 480 ml mleka;
    • 200 g gorzkiej czekolady.

Instrukcja

1
Lody czekoladowe z коньякомНарубите gorzka czekoladę na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Umyj jajka i oddzielić żółtka, białka w przyszłości do produkcji lodów nie będą potrzebne. Всыпьте w misce z żółtek cukier i dokładnie natrzeć je łyżką, stopniowo wlać mleko, wymieszać do jednorodnej masy z odrobiną cukru.
2
Dodaj starte lub posiekane czekolady, wymieszać jeszcze raz. Weź garnka, wlać tam czekoladową mieszankę i gotować na średnim ogniu, aż cukier i czekolada nie rozpuszczą się całkowicie i nie загустеют (jeśli wymieszać składniki w misce emaliowanej, to możesz nie korzystać z patelni, a nadal gotować w nim samym).
3
Wpisz w płytkiej naczynia szeroką naczynia zimną wodą, zdjąć rondel z ognia i wrzuć do wody, aby się ochłodzić czekoladową masę. Schłodzić krem w lodówce, wlać miskę z wysokimi burtami i ubić za pomocą miksera, tak aby stały się one bardzo gęste. W trakcie ubijania, stopniowo dodaj koniak, jest dobrze оттенит smak i zapach czekolady.
4
Вмешайте w bitą śmietanę schłodzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszać, aby lody stało się jednego koloru i jednolitą konsystencję. Przełożyć masę do pojemnika z pokrywką (najlepiej z tworzywa sztucznego) i umieścić w zamrażarce godzin na 8, aby lody w pełni hartowane.
5
Lody czekoladowe jaja Umyć, oddzielić żółtka od białek, następnie umieścić je w różne naczynia. Żółtka ubić w odporną na ciepło naczyniu, dodając stopniowo 25 gramów cukru.
6
Разломайте czekoladę na małe kawałki podgrzać na ogniu, aby zaczął się rozpuści, dodać mleko, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Czekolada musi całkowicie stopić. Wlać cienkim strumieniem gorącej czekolady z mlekiem w żółtka, nadal ich mieszac. Mieszanina powinna uda jednokolorowy, bez plam i smug.
7
Wlać ją do garnka i postaw na małym ogniu, czekaj, aż mieszanina zgęstnieje, stale mieszając. Ostudzić, przełożyć do plastikowego pojemnika i mocno schłodzić, pozostawiając w lodówce na godzinę. Ubić pianę z białek i pozostałego cukru w miękką piankę, wyjąć z zamrażarki lody i go ubić, dodać pianę z białek, nadal śmigać, a następnie zamrozić.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *