Pestki dyni to wspaniałe źródło błonnika i składników odżywczych, a co za tym idzie – zdrowe przekąski. Nasączone syropem cukrowym lub solanką, pieczone w piekarniku, są doskonałą alternatywą попкорну. Ozdobne wolne zielone pestki można dekorować wypieki, sałatki i zupy. Ale przed tym, jak gotować i jeść nasiona słonecznika, trzeba je wyczyścić.
Trzeba
- – dynia;
- – nóż;
- – durszlak;
- – шумовка;
- – духовая mikrofalowa;
- – papier do pieczenia;
- – młotek do mięsa.
Instrukcja
1
Odciąć wierzchołek u dyni ostrym nożem. Wyciągnij „pokrywę” za „ogonek”. Te nasiona, które wyjmujesz razem z końcówką, delikatnie odetnij wraz z włóknami, oddzielić i moczyć w misce z wodą.
2
Za pomocą łyżki usuń wszystkie wnętrzności z dyni. Umieść je na tacę lub gazetę i palcami usunąć nasiona z pestek włókien, a następnie umieścić je w pojemniku z wodą.
3
Spuścić wodę z miski z nasion przez durszlak, umieść go pod ciepłą, bieżącą wodą, ворошите nasiona palcami, pomagając w wodzie zmyć z nich resztki pestek włókien. Być może niektóre nasiona trzeba czyścić od nich, jeden po drugim, ręcznie. Oczyszczone nasiona umieścić na ręczniki papierowe i pozostawić do wyschnięcia.
4
Nie warto liczyć na to, że gdy dynia włókna wyschły, oni sami odpadną od nasion. To się nie stanie, wręcz przeciwnie, usunąć nasiona będzie praktycznie niemożliwe.
5
Obrane z włókien pestki dyni jeszcze nie są gotowi do tego, żeby wpuścić ich w żywność. Jeśli chcesz cieszyć się ich naturalnym smakiem, trzeba ich gotować. Do tego trzeba zagotować duży garnek wody i opuścić nasiona do wrzątku. Gotować nasiona na małym ogniu przez około 10 minut. Wyłącz ogień i odcedzić nasiona przez durszlak. Daj im się wysuszyć.
6
Jeśli chcesz uzyskać smażone, słone lub słodkie nasiona, namocz je na noc w słonej lub подслащенной wodzie. Bierz 1/4 szklanki cukru lub soli na każde dwie szklanki wody. Po tym, jak вымочите nasiona, odcedzić i osuszyć. Następnie rozgrzać piekarnik do 180oc, rozłożyć pestki dyni cienką warstwą na противню, застеленному wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać oliwą i piec przez 10 do 20 minut, aż lekko złoty kolor.
7
Pestki dyni można jeść bezpośrednio z zewnętrznej powłoki. Ale jeśli chcesz udekorować nimi zupę lub ciasta, albo po prostu nie podoba włóknistej, łupiny, pestki słonecznika można łatwo wyczyścić. Jeden nasiona do czyszczenia, umieszczając wąski koniec między kciukiem i palcem wskazującym. Ścisnąć palce i, jeśli nasiona nie wyślizgnie z łuski sama, włóż w napływającą szczelinę paznokieć lub nóż do obierania warzyw i zdjąć skórkę.
8
Aby uwolnić się od łuski dużo pestek nasion, umieść je między arkuszami piekarskiej papieru i wyrównać młotkiem. Bijcie tak, aby rozbić skorupę, ale nie połamać nasiona. Высыпьте nasiona w misce z wodą, wymieszać łyżką. Łuski będzie unosić się na powierzchni, a obrane nasiona opadają na dno. Wyjąć łuskę łyżką cedzakową, a wodę wylać na durszlak. Oczyszczone nasiona osuszyć i jeść.
Kategoria:
Żywność