Jak czyścić мойву

Мойва nie odnosi się do liczby delikatnych ryb, ale smażone postaci też jest dobra. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku, często do tego ryby nie poddaje się wstępnemu przygotowaniu. W razie potrzeby można wyczyścić мойву, że jest dość proste, ale wymaga czasu.

Jak czyścić мойву

Trzeba

  • – Мойва;
  • – nóż.

Instrukcja

1
Przed tym, jak czyścić мойву, rozmrozić ją. Najlepiej robić to w temperaturze pokojowej, wyciągnął rybę z zamrażarki na kilka godzin do smażenia. Jeśli czas jest ograniczony, należy przebywać w pobliżu kuchenek szafą, ustawiając odpowiedni tryb rozmrażania. Ale w żadnym wypadku nie moczyć rybę w wodzie. Tak z niej wyjdą wszystkie soki i smak pogorszy.
2
Im większa ryba, tym łatwiej ją czyścić. Łuski, wysokiej jakości duże ryby, na мойве brakuje, więc dostarczyć tuszy od skóry nie trzeba.
3
Weź nóż i przeciąć ryb głowę w okolicy górnych płetw. W żywności nie jest używany, jeśli w mieszkaniu nie ma zwierząt.
4
Oszczędź tuszy od ogona i płetw na podbrzuszu. Na tym wielu czyszczenie ryb i kończy się. W zasadzie tak robią ci, którzy wolą, aby kawior pozostawała wewnątrz мойвы. To pozwala jej zachować delikatność i po smażenia. Będąc gotowane oddzielnie, kawior okazuje lekko suchawy.
5
Jeśli chcesz uzyskać filet мойвы, to kontynuuj wypatroszyć rybę. Podciąć nożem brzuch, wyjąć z niego jaja i odłożyć osobno. Następnie zrób nacięcie na plecach i przez niego wyjąć kręgosłup i żebra. Przy takim procesie na rękach pozostają dwie połówki wolne od kości ryb. Proces ten nie jest zbyt pracochłonny i skomplikowany, ale jest dość długi, dlatego znacznie łatwiej jest ograniczyć отсеканием głowy i ogona.
6
Opłucz rybę pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Nadmiar wilgoci podczas smażenia nie pozwolą tworzyć złotą корочке. Po tym чищеная мойва będzie gotowy do gotowania.
Należy zwrócić uwagę
Gotować filety z bardzo małych ryb nie jest zbyt wygodne, ponieważ miąższ źle zachowuje kształt i rozpada się na małe kawałki. W efekcie powstaje jednorodna masa bez kości, nie jest tak piękna, jak całe tuszki smażone.

Porada
Pamiętaj o tym, że ilość oczyszczonej мойвы zmniejszy się o połowę, więc upiec ją w całości bardziej ekonomiczne.

logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.