Мойва nie odnosi się do liczby delikatnych ryb, ale smażone postaci też jest dobra. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku, często do tego ryby nie poddaje się wstępnemu przygotowaniu. W razie potrzeby można wyczyścić мойву, że jest dość proste, ale wymaga czasu.
Trzeba
- – Мойва;
- – nóż.
Instrukcja
1
Przed tym, jak czyścić мойву, rozmrozić ją. Najlepiej robić to w temperaturze pokojowej, wyciągnął rybę z zamrażarki na kilka godzin do smażenia. Jeśli czas jest ograniczony, należy przebywać w pobliżu kuchenek szafą, ustawiając odpowiedni tryb rozmrażania. Ale w żadnym wypadku nie moczyć rybę w wodzie. Tak z niej wyjdą wszystkie soki i smak pogorszy.
2
Im większa ryba, tym łatwiej ją czyścić. Łuski, wysokiej jakości duże ryby, na мойве brakuje, więc dostarczyć tuszy od skóry nie trzeba.
3
Weź nóż i przeciąć ryb głowę w okolicy górnych płetw. W żywności nie jest używany, jeśli w mieszkaniu nie ma zwierząt.
4
Oszczędź tuszy od ogona i płetw na podbrzuszu. Na tym wielu czyszczenie ryb i kończy się. W zasadzie tak robią ci, którzy wolą, aby kawior pozostawała wewnątrz мойвы. To pozwala jej zachować delikatność i po smażenia. Będąc gotowane oddzielnie, kawior okazuje lekko suchawy.
5
Jeśli chcesz uzyskać filet мойвы, to kontynuuj wypatroszyć rybę. Podciąć nożem brzuch, wyjąć z niego jaja i odłożyć osobno. Następnie zrób nacięcie na plecach i przez niego wyjąć kręgosłup i żebra. Przy takim procesie na rękach pozostają dwie połówki wolne od kości ryb. Proces ten nie jest zbyt pracochłonny i skomplikowany, ale jest dość długi, dlatego znacznie łatwiej jest ograniczyć отсеканием głowy i ogona.
6
Opłucz rybę pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Nadmiar wilgoci podczas smażenia nie pozwolą tworzyć złotą корочке. Po tym чищеная мойва będzie gotowy do gotowania.
Należy zwrócić uwagę
Gotować filety z bardzo małych ryb nie jest zbyt wygodne, ponieważ miąższ źle zachowuje kształt i rozpada się na małe kawałki. W efekcie powstaje jednorodna masa bez kości, nie jest tak piękna, jak całe tuszki smażone.
Porada
Pamiętaj o tym, że ilość oczyszczonej мойвы zmniejszy się o połowę, więc upiec ją w całości bardziej ekonomiczne.
Kategoria:
Żywność