Jak bażanta oskubać

Prawidłowo przygotowana dziczyzna z dawien dawna uważany jest za przysmak. Naprawdę, jeśli masz szczęście, i do państwa dyspozycji okazała się, na przykład, tuszy bażanta, trzeba umieć ją solidnie przygotować. Rozpocząć proces należy ощипывания ptaki.

Jak bażanta oskubać

Trzeba

    • zapalniczka lub zapałki;
    • bażant.

Instrukcja

1
Należy pamiętać, że bażant i inne dziki ptak dość mocno różnią się od tradycyjnych dla większości gospodyń domowych kur, w tym metody przetwarzania. Dlatego też, nawet jeśli masz doświadczenie w obróbce tusz brojlerów, nie można automatycznie przenosić go na zwierzynę.
2
Zacznij od usuwania dużych piór. Robić to ostrożnie, zwłaszcza w przypadku, jeśli chcesz gotować ptaka w całości. Skóra u bażanta na tyle cienka, a w przypadku silnego uszkodzenia poprawnie piec ptaka będzie trudne. Выдергивайте pojedynczo lub kilka piór na raz. Przy tym, w przeciwieństwie do obróbki drobiu, tuszy bażanta nie należy обдавать wrzącą wodą przed czyszczeniem. Wyjątek uczyniono tylko dla tusz, mrożonych wraz z piórami. Można je doprowadzić do temperatury pokojowej za pomocą gorącej wody. Usuwanie mocno przymocowane pióra należy tyłem do kierunku wzrostu, a te, które znajdują się na szyi ptaka – w kierunku.
3
Po pozbyciu się dużych piór na тушке ptaki pozostanie puch. Należy go delikatnie opalane. Można to zrobić za pomocą zwykłej zapalniczki. Przy tym należy być bardzo ostrożnym, aby nie spalić skórę ptaki. Po tej tuszy można wypatroszyć i jeszcze raz umyć. Po prawidłowym przeprowadzeniu szkolenia ptaki kodu pozostanie integralną, że pomoże danie zachować swoje walory smakowe.
Porada
Ощипывание ptaki i późniejsze опаление zajmuje dużo czasu. Aby tego uniknąć, można po prostu usunąć pióra wraz ze skórą. Do tego na brzuchu ptaki odbywa się pionowe nacięcie, a skóra zdjęta, najlepiej w całości. Ta metoda nadaje się tylko w przypadku, jeśli masz zamiar gotować ptaka kawałki, na przykład, z składzie gulasz. Do pieczenia taka skórze już nie nadaje, tak jak razem ze skórą, odsuwając się i tłuszcz, który daje ptaka soczystość i piękną smaczną skórkę.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.