Jak zarobić więcej napiwków

Znaczną część dochodów kelnerów i barmanów stanowią napiwki – pieniądze, którymi goście zostawiają im za dobrą obsługę. Nie wszyscy klienci różnią się hojności. Jednak doświadczony kelner może zrobić tak, że gość dobrowolnie pożegna się z pewną sumę pieniędzy. Popraw swoją jakość własnej pracy, stres uwaga do gości, a wielkość końcówki znacznie wzrośnie.

Jak zarobić więcej napiwków

Instrukcja

1
Wybierając miejsce pracy, pierwszeństwo klasycznym restauracji z wielkim wieczornym czekiem. Niezły dochód przynoszą bary piwne, gdzie w zwyczaju chodzić firmami, a także kawiarnie z szybkiej оборачиваемостью stolików. Najbardziej niekorzystne pod względem napiwków miejsca – kawiarnie, stołówki i lokalu, gdzie rozliczenie następuje na mapie, która jest wydawana na wejściu.
2
Istnieją dwa systemy podziału napiwków. Pierwsza oznacza „wspólny kocioł”. Po zakończeniu zmiany wszystkie pieniądze zostaną podzielone między pracownikami w częściach równych, przy czym uwzględniane są nie tylko kelnerzy i barmani, ale i pracowników kuchni. Drugi wariant przewiduje, że wszystkie pieniądze, pozostawione stołem, dostaje, ale przy tym nie masz prawa na podział obcych napiwków. Drugi sposób pozwala zarobić więcej, ale tylko pod warunkiem szybkiej obsługi.
3
Spróbuj dostać się na obsługę popularnych stolików, za które chętnie siadają klienci. W większości restauracji rozkładem pracy wie administrator lub szefa sali. Ustal z nim dobre relacje – od tego człowieka zależy twój przyszły dochód.
4
Nie reklamuj, że jesteś zainteresowany tylko w końcówki. Właścicieli i menedżerów restauracji interesuje zysk lokalu. Zwiększenie kwoty czeku – to zapewni ci najlepsze stoliki, a może i dodatkową premię.
5
Nie zostawiaj gości bez uwagi. Jeśli w kuchni było opóźnienie, podejdź do niego, wyjaśnij, że zamówione danie przyjedzie za 10 minut i poproś, aby umilić czas oczekiwania, zamawiając jeszcze jeden drink lub lampka wina. Wzrost czeku zapewni ci dobrą reputację w oczach kierownictwa, a przejaw troski zrobi обласканных gości są bardziej hojni.
6
Należy uważnie monitorować gośćmi. Jeśli niespokojnie оглядывают sala, zapytać, czego potrzebują. Prośby przynieść menu, karty win lub rachunek powinny być wykonywane błyskawicznie. Im szybciej kelner, tym lepiej opinię gości o nim.
7
Naucz się menu i kartę win. Bądźcie gotowi doradzić to lub inne danie lub napój. Zapomnij zdanie w stylu „No u nas wszystko jest smaczne” lub „nie wiem, ja tego nie próbowałem”. Jeśli masz proszą o rady, odpowiadaj jasno i pewnie to robi wrażenie na gościa. Dajcie znać, jeśli danie jest bardzo ostre, zawiera czosnek, duża ilość cebuli lub nietypowy sos. Należy wiedzieć składniki, wchodzące w skład każdego dania, rozmiar porcje, a najlepiej i jej kaloryczność.
8
Jeśli goście przyszli z dziećmi, okaż troskę o dzieciakach. Rodzice docenią. Przynieść dziecku komplement od lokalu, jeżeli jest to praktykowane w swojej restauracji. Przygotuj się wykonać nietypowe prośby, na przykład, podać szklankę mleka, którego nie ma w menu, lub jajecznica bez boczku. Postaraj się przekazać prośbę gości do kuchni i upewnij się, aby była wykonana.
9
Gdy nadchodzi czas rozliczenia, nie odchodźcie z tego świata. Bądź w zasięgu wzroku gościa. Błyskawicznie przynieść resztę. Postaraj się, aby został złożony некрупными banknotów. Nie oczekuj, że po lunch biznesowy gość hojną ręką zostawi ci сотенную papierek. Najprawdopodobniej, nie mając przy sobie mniejszych pieniędzy, on w ogóle nie daje napiwków. Należy pamiętać, że metalowe pieniądze goście nie lubią. Dlatego złożony garść десятирублевых monet ma szansę pozostać nietknięte, co jest korzystne dla ciebie.
logo
Kategoria:
Finanse osobiste

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.