Jak zachować świeże sałatki

Blachy sałatka w porównaniu z innymi ziołami przechowywane gorzej. Jego liście są delikatniejsze, łatwiej tracą wilgoć i są narażone na gnicie. Idealny zachowania – zapewnić warunki zbliżone do naturalnego środowiska, czyli pełnowartościowe zakorzenione odżywianie, odpowiednią wilgotność, umiarkowaną lub obniżoną temperaturę.

Jak zachować świeże sałatki

Trzeba

  • – pojemnik lub garnek
  • – ręcznik, sito lub durszlak
  • – mokry ręcznik

Instrukcja

1
W pierwszej kolejności należy przyciąć korzenie, переберите zieleni, usunięcie uszkodzonej części. Umyć sałatę dokładnie pod bieżącą wodą, oddzielając liście. Najlepiej myć się zimną wodą, aż niż 18oc.
2
Drenaż sałatka, układanie liści na ręcznik, durszlak lub sito. Nadmiar wody podczas przechowywania będą promować gnicie nawet w niskiej temperaturze.
3
Umieścić sałatka w pojemnik o niskich burtach, a najlepiej podwójnym dnem, górne z których z otworami do odprowadzania wody. Jest to ważne, jeśli nie masz czasu lub możliwości dać spłynąć wodzie na ręcznik. Jeśli woda szkła z liści, można umieścić je w garnku. Lepiej pionowo, cięcia w dół.
4
Przykryć pojemnik z sałatką wilgotnym papierowym ręcznikiem. Nakryć folią spożywczą nie jest zalecane, ponieważ będzie przeszkadzać воздухообмену i stymulować zniszczenie. Zostawić otwarte również nie należy, bo sałata będą szybciej więdną, bo cyrkulacja powietrza w lodówce znaczna.
5
Umieścić pojemnik (lub na patelni) w lodówce, żądana temperatura przechowywania +4оС. Przedawkowanie liści sałatka na co dzień, usuwając портящиеся liście. Tak można przedłużyć okres przechowywania do 5-ciu dni. Pamiętaj, że zioła należy do nietrwały produktów i termin jej ważności (po oczyszczeniu i umyciu) wahają się od 18 do 24 godzin w temperaturze przechowywania +4/-2оС.
6
Suchy liść sałaty należy przechowywać w temperaturze 0C, ściśle układając w skrzyni lub koszu. On jest bardzo wrażliwy na wilgotność powietrza: w niskich rejestrach (60-70%) szybko więdnie, przy wysokich (ponad 90%) będzie się pleśni. Tak, że optymalna umiarkowana wilgotność (80-90%).
Porada
Należy umieszczać w pojemniku z zielenią размятый czosnek, aby spowolnić proces rozkładu witamin w warzywach liściastych. Możesz również spróbować metody „bukiet”. Do tego dodać świeże cięte na korzeniach sałaty i umieścić kilka jego wiązek w pojemniku z wodą. Woda powinna dostać tylko do ogonki liści. Zmieniać wodę codziennie lub raz na dwa dni.

logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.