Wybierając ryby wędzone, trzeba zachować szczególną ostrożność. Zapach wędzonki może maskować pierwotne zły stan surowców,które mogą stać się przyczyną zatrucia pokarmowego, wywołując na przykład, zatrucie jadem kiełbasianym.
Trzeba
- – wędzona ryba
Instrukcja
1
Koniecznie powąchaj ryby wędzone, przed tym, jak ją kupić. Jeśli czujesz, że nawet najmniejsze chemiczne zapachy, lepiej od razu zrezygnować z zakupu. Wędzona ryba wysokiej jakości obsługi emituje zapach drzewnego dymu, a przy tym musi być ostry, a delikatny. Jeśli ryba nie pachnie, to również jest powodem do niepokoju, najprawdopodobniej, zapach zdążył odparuje i produkty czerstwy.
2
Zbadaj skórę ryby. Jeśli na niej można zobaczyć oryginalny obraz z wciskane komórek od коптильной sieci – to jest dobry znak, bo oznacza, że przetwarzanie surowców była wysokiej jakości i jak najbardziej naturalnej. Wielkość tych komórek nie ma znaczenia. W przypadku, gdy powierzchnia w dotyku jest szorstka, malowanie nierówna, najprawdopodobniej, ryby przetworzone środkami chemicznymi i kupować nie warto.
3
Zwróć uwagę na uszkodzenia ryb skóry: obecność rys, wgnieceń itp. Jeśli to ma miejsce, to jest oczywiste – ubiegły okres przechowywania ryb. Na bokach ryby nie powinno być jasnych pasków, tak jak oni sygnalizują naruszenie technologii procesu wędzenia. Taka ryba może być za mało прокопчена i stanowić zagrożenie zakażenia.
4
Jeśli kupujesz ryby gorącego wędzenia, to bierz pod uwagę fakt, że musi z łatwością oddzielić od kości. Ryba na zimno lub na gorąco, wręcz przeciwnie, powinna być gęsta, suchawy i tłuszczu. Nie panikuj, jeśli na jej powierzchni są ślady białego nalotu, zgodnie z zasadami w niej dodaje się duże ilości soli.
5
Zwróć uwagę na datę ważności produktu. W opakowaniu próżniowym ryby, gotowane metodą na zimno lub na gorąco, przechowywany nie dłużej niż 90 dni, gorącego wędzenia – nie więcej niż 60 dni. W zwykłej lodówce распакованная ryby są przechowywane, odpowiednio, 14 i 6 dni.
Kategoria:
Żywność