Kuchenka do gotowania na parze – uniwersalny nóż kuchenny pomocnik. W niej można szybko i smacznie ugotować zdrowy obiad, kolację, a nawet śniadanie. Na przykład, ugotować jajka na miękko, na twardo lub na miękko.
Instrukcja
1
Przygotuj się, że za pierwszym razem idealnie warzonego jajko może się nie udać. Czas gotowania zależy od wielkości jajka, ilości wody, налитой w urządzenie, model parowca. Jednak sprawdzając co urządzenie dwa-trzy razy, można wybrać optymalny dla siebie tryb. Zalety gotowania jajek na parze są oczywiste – po ugotowaniu są łatwe do czyszczenia, ich skorupa nie pęka, a wokół żółtka powstaje синеватая folia.
2
Sprawdź swoją parowiec. Niektóre modele mają miski ze specjalnymi rowkami dla jaj. Jeśli zauważysz podobne do twojego urządzenia, przeczytaj instrukcję – w niej będzie podany czas gotowania, optymalny dla konkretnego modelu. Wlewając wodę do urządzenia, oraz postępuj zgodnie z instrukcją.
3
Występują naczynia bez wgłębień. W nich też można gotować jajka. Umieść je w misce. Nie należy umieszczać ich w zbiornik wody, znajdujący się w dolnej części urządzenia.
4
Umyj jajka, usuwając zanieczyszczenia, należy wytrzeć je ręcznikiem i umieścić w misce lub specjalne zagłębienia. Jeśli chcesz ugotować jajko na twardo, ustaw minutnik na 15 minut. Aby uzyskać jajko na miękko, ugotować 10-12 minut, a na miękko jest przygotować w ciągu 7 minut. Tyle samo gotowane i jaja przepiórcze na twardo. Bardzo małe jaja przygotują na szybko, szczególnie duże będą gotować nieco dłużej.
5
Twój maluch uwielbia jajka na miękko, a wolisz na twardo? Ustaw minutnik na 7 minut, po jego usłyszeniu wyjąć jajo, które przygotowywało się miękko, a pozostałe zostawić доваривать, wystawiając jeszcze 5-7 minut zaawansowane. Jednocześnie z jajkami można przygotować inne dania na śniadanie – na przykład, omlet lub pokrojone warzywa. Pobierz je na drugie piętro parowiec.
6
Jaja sprzedawane na miękko, od razu po ugotowaniu wyjąć z miski, aby nie переварились. Te, które gotują na twardo, można zostawić do ostygnięcia prosto w podwójnej kotła, bez przesuwania w zimnej wodzie. U gotowane na parze jaj jaj oddziela się łatwo, nie trzymanie się swoich сварившемуся wiewiórkę.
Porada
Jeśli planujesz codziennie gotować sałatki lub inne zimne dania z jaj, gotować kilka sztuk z góry. Zaoszczędzisz energię i nie czekać, aż świeżo przygotowane jajka ostygną.
Kategoria:
Więcej